Gastcolumn WK: Dag #1

Openingswedstrijden zijn saai. Dat is de mythe.
Is dat eigenlijk wel waar?
2018 Rusland – Saoedi-Arabië 5-0!

Gisteren heeft Rusland dus met 5-0 gewonnen, da’s in elk geval een hoop doelpunten, waarvan nog twee hele mooie ook.
Maar van de Saoudi’s speelt er eentje af en toe bij Vilareal, maar we weten natuurlijk niet hoeveel oliedollars daarvoor worden betaald om hem aan speeltijd te laten komen en de rest speelt in de zandbak.
De keeper had op het vrouwen-EK nog niet de selectie van België gehaald en was zeker een paar kilo te zwaar. Dat geldt trouwens voor een heel stel van die spelers. Wellicht dat Frans Hoek, die daar de keeper heeft getraind, beter een diëtist had kunnen sturen.
Dus was het saai? Mwah…
Overigens werden over het gewicht van de spelers op de Belgische TV bijna tot vervelens toe opmerkingen gemaakt, in de Nederlandse studio zat Rafael van der Vaart dus werd dat onderwerp opzichtig vermeden…

Hoe was dat op de vorige toernooien?

2014
Brazilië – Kroatië 3-1, het lijkt heel wat maar Kroatië haalde uiteindelijk niet eens de tweede rond van het toernooi.
Het stadion was trouwens maar net op tijd klaar en er waren protesten tegen de bouw van het megalomane project.

2010
Zuid-Afrika – Mexico 1-1; lekker belangrijk…

2006
Duitsland – Costa Rica 4-2, weet u het nog? Ik niet meer. Ja, dat Costa Rica er nu weer wel bij is (en wij niet) dàt weet ik wel.
En dat Krul tijdens het vorige toernooi, waar Nederland op penalty’s doorging tegen dit landje, pas tijdens de strafschoppenserie werd ingezet door de newborn Marokko-fan Louis van Gaal…

2002
Frankrijk – Senegal 0-1
Senegal versloeg de wereldkampioen, Frankrijk, dat overigens laatste werd in een poule waar verder Uruguay en Denemarken in zaten.
Verrassend was het wel en ook nu wordt Senegal door sommigen als een mogelijke verrassing gezien. De wedstrijd was een draak.

1998
Brazilië – Schotland 2-1; gaap.

1994
Duitsland – Bolivia 1-0 door een goal van Klinnsman. Hoe saai wilt u het hebben, de meest saaie uitslag van de regerend wereldkampioen, door een goal van de voetballer over wie werd gezegd dat het enige moment dat hij niet valt als hij wordt aangeraakt, is bij de handdruk met de scheidsrechter voor de wedstrijd.

1982
Dàt waren nog eens tijden. Nederland was weer eens niet gekwalificeerd en ‘we’ waren allemaal voor België – en vooral voor Rik de Saedeleer.
En ja… Dat België, dat won de openingswedstrijd van de regerend wereldkampioen. Argentinië met Maradona, in het stadion van FC Barcelona, waar hij zojuist ene contract had getekend (dat werd ook al niet zo’n groot succes) werd door België verslagen met 1-0.

Dus: Zijn openingswedstrijden saai, de laatste veertig jaar?
Meestal wel.
Maar de echte openingswedstrijd is niet Rusland tegen FC Zandbak. De echte openingswedstrijd begint over een klein uurtje.
Mo Salah, net op tijd terug van de blessure die hij opliep in de CL-finale, de man waar iedereen op de wereld verliefd op is,
Hij speelt tegen bijtertje Luis Suarez, de man waar bijna iedereen een hekel aan heeft.
Dat wordt misschien wel de meest interessante wedstrijd van de dag; ondanks Spanje- Portugal (met die twee andere mannen waar bijna iedereen een hekel aan heeft,de wedstrijd tussen matennaaier Segio Ramos en zijn teamgenoot, de huilebalk CR7 en het ook niet te versmaden duel tussen twee eredivisieclubs: Marokko – Iran
Dit, vandaag is de werkelijke openingsdag en
Robbie Williams kan niet zingen.
De openingsceremonie was dus ook een sof.

-Babur Beg en Mari Carmen Oudendijk

Facebook Comments