Gastcolumn Dag 10

Gastcolumn WK: Dag #10

Dag 10; BEL-TUN, KOR-MEX, DUI-ZWE

BEL-TUN; 5-2
Is het u weleens opgevallen hoeveel Thibout Courtois lijkt op de jonge Charles de Gaulle? Courtois is met zijn 1.99 precies 6 cm langer dan De Gaulle was.
De Belgen spelen in een kanariegeel uitshirt. De lichtblauwe wielrennershirts met de Belgische driekleur horizontaal over de borst die ze tijdens het EK 2016 droegen, hebben nu al afgedaan. Jammer!

Hazard benut na vijf minuten een penalty. Volgens de Belgische commentator maakt het hem niet uit of hij in rood, geel, zwart of wat voor kleur dan ook speelt; hij scoort toch wel.
Dat is een nuchtere constatering… Hazard neemt de penalty bijna op de volgens Ruud van Nistelrooij enige juiste manier: de bal moet tegen het zijnet: 1-0.
Lukaku weet binnen het kwartier wel helemaal de binnenkant van het zijnet te vinden: 2-0
Vrijwel onmiddellijk volgt de 2-1. De Belgische commentator vraagt bij zijn Tunesische collega na of dat buitenspel was; dat was het niet. Goed om te weten.
Het staat 3-1 met rust door een geweldige stift van Lukaku, die weer zijn moeder Adolphine de groeten doet.
Hazard scoort nog een keer: 4-1!

Bij een kopduel wordt Jan Vertonghen bij de slaap geraakt. Naïm Sliti, de Tunesiër met wie hij het duel uitvocht, aait meevoelend enigszins bezorgd over zijn hoofd, zoals je bij een vriend zou doen. Voetbal blijft een spel; tussen jochies.
De Uruguayaanse schrijver Eduardo Galeano schreef:
“Winst of verlies, het maakt ons niet uit, de bal is onze buit”.
In die geest is Naïm Sliti de Man of the Match, voor zijn menselijkheid, maar daar is Budweiser niet in geïnteresseerd.

Na vele kansen op 5, 6, 7, 8 doelpunten maakt Batshuayi eindelijk de 5-1.
Het enthousiasme bij de Tunesiërs voor de 5-2 een paar seconden voor tijd is aanstekelijk, het doelpunt is niet meer van belang.
België was vandaag niet meer het oude België. België verwerft statuur. Het statuur van Thierry Henry. Het statuur van een wereldkampioen?!

ZKO-MEX; 1-2
Voor de wedstrijd worden door de Belg de “Lee, Park en Kim-grappen” wéér van stal gehaald. Dat in de 23 koppige selectie maar één Park voorkomt, doet er al lang niet meer toe.
Op slag van rust geeft de Nederlandse commentator, ene Jeroen Grueter, nog de volgende opzienbarende informatie: “twee keer Lee in het elftal, twee keer Kim”.
Een woordvoerder van de NOS liet eerder deze week weten: “Ik ken nu geen enkele Nederlandse vrouw die voldoet aan onze eisen voor voetbalcommentatoren. De NOS is een A-merk, geen speeltuinvereniging. Kwaliteit is de norm.” Het is maar dat we het weten.

In Rostov is het 33 graden Celsius, vochtig en benauwd.
Voor de wedstrijd zijn de beide coaches amicaal en ze wensen elkaar oprecht succes, zo lijkt het.
Prachtige tenues. Vooral dat Mexicaanse uitshirt, de witte versie van het Belgische wielrennershirt, is fraai.

Mexico komt op 1-0 door een penalty, controleert de wedstrijd en komt op 2-0 na een mooi uitgespeelde aanval.
In extra tijd een geweldige knal van Son: 2-1. Einde.

DUI-ZWE; 2-1
Duitsland wint.
Met 2-1.
2-1 voor Duitsland.

-Babur Beg & Mari Carmen Oudendijk

Facebook Comments