Gastcolumn Dag 12

Gastcolumn WK: Dag #12

Dag 12; URU-RUS, SAU-EGY, SPA-MAR, IRN-POR

Het is vandaag exact 30 jaar geleden dat Nederland het EK won en exact 40 jaar geleden dat Nederland de finale van het WK in Argentinië verloor…

Het echte nieuws komt vandaag uit de Johan Cruijff ArenA.
Edwin van der Sar erkent in een aldaar belegde persconferentie namens Ajax alsnog aansprakelijkheid voor wat er is gebeurd met Abdelhak Nouri. Goddank. Sommige zaken zijn belangrijker dan voetbal.

URU-RUS; 3-0
Meer dan 40.000 Russen zingen hartstochtelijk het volkslied. Dat maakt indruk. Ze moeten wel goed opletten wat ze zingen.
De melodie dateert uit 1944 en was het ‘lied van de Sovjet-Unie’. Een tijd lang had het geen tekst. Daarna was er een tijd een “Sovjet” tekst en na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, was er een tekst die in 1991 door Jeltsin ingesteld. De huidige tekst bij dezelfde melodie dateert uit het jaar 2000.

In het futuristische stadion van Samara is het 32 graden Celsius. De spelers gaan niettemin ‘als de brandweer’.
Rusland krijgt na de twee walk-overs tegen Saoedi-Arabië en Egypte, te maken met echte tegenstand. Binnen tien minuten maakt Suarez de 1-0.
Stuani maakt via een Russische verdediger ruim binnen het half uur de 2-0.
De Russen beginnen zich aan hard en ruw spel te bezondigen, terwijl dat toch eigenlijk het metier van de Uruguayanen zou zijn. Na ruim een half uur begaat Smolnikov voor de tweede maal een overtreding en krijgt daarvoor zijn tweede gele kaart. Rood.
Cavani maakt op 90 minuten de 3-0 tegen de tien van Rusland, maar de score had veel verder kunnen oplopen als de spitsen van Uruguay iets zorgvuldiger waren geweest in de afwerking.
Behalve het volkslied is er in deze match niet veel indrukwekkend aan Rusland.

SAU-EGY; 2-1
Op het andere veld doet Mo Salah wat hij het hele jaar al doet. Scoren. Zowel Salah als de 45 jarige keeper van Egypte kussen de grond.

Na twee toegekende penalty’s heeft Saoedi-Arabië eindelijk ook een doelpunt gemaakt, hun eerste op dit WK. 1-1.
De wedstrijd tussen twee uitgeschakelde ploegen is er een om des keizers baard. Dat verklaart dat Saoedi-Arabië uiteindelijk zelfs wint door een goal in de 94ste minuut.
Egypte: nul punten!

IRN-POR; 1-1
Op de NOS wordt deze wedstrijd uitgezonden en op België de wedstrijd van Spanje tegen Marokko.
De Iranese supporters hebben een partij Vuvuzela ’s op de kop getikt en daarom kijken we naar de andere wedstrijd.
Het doelpunt van ‘buitenkantje rechts’ Quaresma is het mooiste op het WK tot nu toe.
Ronaldo mist een penalty.
Op het moment dat de VAR ervoor zorgt dat een doelpunt van Spanje bij nader inzien wordt goedgekeurd, maakt Iran ook gelijk. De Portugezen komen zelfs nog in gevaar.

SPA-MAR; 2-2
Marokko komt na gestuntel van Sergio Ramos en Iniesta op voorsprong. De bal verdwijnt tussen de benen van De Gea door in het doel.
De vreugde is van korte duur. Vijf minuten later maakt Isco de 1-1 na een werkelijk prachtige aanval over veel schijven, dwars door de Marokkaanse verdediging.
Beide ploegen maken keiharde overtredingen.
Doordat de wedstrijd niet door de NOS wordt uitgezonden, is geen enkele maal verteld dat Asensio bij Spanje op de bank zit en dat hij een Nederlandse moeder heeft.

Jan Mulder vertelt tijdens de rust dat “de beentjes” van Isco hem aan die van Garrincha doen denken.
Amrabat ramt keihard op de kruising. Tien minuten voor tijd komt Marokko alsnog weer op voorsprong. In de extra tijd wordt een goal van Spanje ten onrechte afgekeurd wegens buitenspel. Dit wordt gecorrigeerd door de VAR!
Opstootje… opstootjes zelfs…
Na de wedstrijd feliciteert de ene man van stand, Renard de andere man van stand, Hierro.

De Spanjaarden ontlopen Uruguay en mogen in de achtste finale tegen Rusland aantreden.
Marokko en coach Renard verlaten het WK met opgeheven hoofd; Iran ook.

-Babur Beg & Mari Carmen Oudendijk

Facebook Comments