Gastcolumn Dag 13

Gastcolumn WK: Dag #13

Dag 13; DEN-FRA, AUS-PER, NIG-ARG, IJS-KRO

DEN-FRA; 0-0
Salonremise is nog teveel eer voor deze wedstrijd. Er was een (1) stukke bal.
En Giroud deed weer mee bij Frankrijk, althans; hij droeg het Franse tenue.
Daarmee is alles gezegd.

AUS-PER; 0-2
Vooraf dacht Bert van Marwijk dat Australië in Kazan zou ‘blijven’.
Peru speelde voetbal, scoorde twee prachtige goals en Bert kan met zijn schoonzoon mee naar PSV.

NIG-ARG; 1-2
Messi maakt na een fantastische balaanname de 1-0. Hij loopt, hij beweegt, hij dribbelt. Hij doet in elk geval mee.
Bij de 1-0 ontploft de Argentijnse bank. De coach Sampaoli juicht en springt als een malle. Het lijkt erop dat hij als enige alleen zijn feestje viert. Hij staat er nog wel als coach; hij is het al lang niet meer.

In plaats van Caballero, de toevallige voorbijganger die een keepertenue bij zich had en die daarom in de vorige wedstrijden werd opgesteld, heeft Argentinië nu Armani in de goal gezet. Hoe goed of slecht hij is, hij gedraagt zich ten minste als een keeper, qua mimiek en hij hield er een paar ballen uit.
De keeper van Nigeria is vier weken jonger dan mijn jongste kind.

Etebo maakt een overtreding op Di Maria en blijft de scheidsrechter benaderen om te vertellen dat er niets aan de hand was. De scheidsrechter maant hem tot kalmte, maar dat lukt niet. Je voelt dat er een gele kaart aan zit te komen en dan pakt Cakir Etobo bij de schouders. De boodschap is o zo duidelijk en o zo vriendelijk gebracht: “als je doorgaat kan ik niet anders”. De boodschap komt over en Etebo pakt ook de scheids bij de schouders, neemt zijn verlies en het is zonder kaart opgelost.
Ontroerend blijk van medemenselijkheid van de scheids die de emotie van de voetballer aanvoelt.

Er was in de eerste helft nog een natte bal in plaats van een stukke. Musa wilde een andere omdat je met een droge bal waarschijnlijk verder kunt inwerpen.

Vlak na rust krijgt Nigeria een penalty na een partijtje vrij worstelen van Mascherano. Moses doet een Panenka en maakt daarna twee fraaie salto’s.
Echte atleten hoeven hun shirt niet uit te trekken om de feestvreugde te vergroten.

Rojo maakt de beslissende 2-1 en de complete nar Sampaoli springt, juicht, schuimbekt en rent alweer in zijn eentje heen en weer voor de Argentijnse bank. Zielig.
Argentinië gaat tegen Frankrijk spelen.

IJS-KRO; 1-2
IJsland gaat strijdend ten onder en mag naar huis.
De bondscoach van Kroatië was zo verstandig Vida, de ‘Knipoog-Kroaat’ op de bank te houden want in dit soort wedstrijden, als je toch al geplaatst bent, is een gokje natuurlijk gauw gewaagd.

-Babur Beg & Mari Carmen Oudendijk

Facebook Comments