Gastcolumn WK: Dag #15

Dag 15, SEN-COL, JAP-POL, PAN-TUN, ENG-BEL

SEN-COL; 0-1, JAP-POL; 0-1

Bij een gelijkspel tussen Senegal en Colombia zijn beiden door naar de volgende ronde, als Japan van Polen verliest. Als Japan niet verliest is het zeker door en gaat de strijd om de andere plaats tussen Senegal en Colombia. Colombia moet in dat geval winnen om door te gaan.

Als Senegal minstens gelijk speelt is het door. Er is echt van alles mogelijk. Alleen Polen is al uitgeschakeld. De stand in de poule is dan ook een stuk spannender om naar te kijken dan de wedstrijden…

Davinson Sanchez doet een tackle op Mané. Senegal krijgt een penalty die na raadplegen van de VAR wordt herroepen. Sanchez laat in deze wedstrijd zien dat hij ook op dit niveau kan uitblinken. James Rodriguez blijkt nog te geblesseerd voor deze wedstrijd en valt na een half uur uit.

Aliou Cissé coacht Senegal zoals een dirigent zijn orkest leidt. Rustig, met handgebaren waarmee hij werkelijk iets bedoelt en zonder te schreeuwen. De controle, kundigheid en beschaving die hij etaleert zijn tamelijk zeldzaam op dit toernooi.

Polen komt na een uur voor te staan tegen Japan. Wat nu? Colombia komt op 1-0 tegen Senegal en op dat moment is Senegal uitgeschakeld op basis van het fair play reglement. Ze kregen in het toernooi twee gele kaarten meer dan Japan… De Japanners staan daardoor ineens tweede en stoppen acuut met voetballen. Als de scheidsrechter zou denken aan fair, als hij zou denken aan play en als hij zou denken aan fair play, zou hij de Japanners met een paar kaarten vanwege dit spelbederf naar huis sturen. Dat doet hij niet.

De voetbalwereld treurt om het vertrek van Senegal.

De Belgische analisten vonden het jammer dat de Afrikaanse ploegen zijn uitgeschakeld omdat ze “kleur” aan het toernooi geven. Wesley Sonck legt vervolgens uit dat de oorzaak van de uitschakeling van Afrikaanse landen is, dat het in dit soort wedstrijden om “intelligentie” gaat. I kid you not.

PAN-TUN; 1-2, ENG-BEL; 0-1

Vooraf was er veel publiciteit over de wens van beide teams om niet als eerste maar als tweede te eindigen in de poule. Wie eerste wordt in de groep, speelt tegen Japan. Wie op de tweede plek eindigt speelt tegen Colombia. Wie wil er dan toch tweede worden? Er wordt door beide teams blijkbaar over de achtste finale heen gekeken.

Na Colombia volgt dan in de kwartfinale Zweden of Zwitserland, na Japan volgt Brazilië of Mexico. Als tienduizenden Engelsen “God save the Queen” aanheffen, is dat waarschijnlijk een verbastering is van “God zegen de Greep”.

Januzaj die voor de Rode Duivels de enige en winnende treffer maakte, had vanwege zijn afkomst ook kunnen uitkomen voor Albanië, Bosnië, Kosovo, Turkije of… Engeland. Is door zijn doelpunt juist Engeland geholpen? Of juist niet?

De vraag is, of het wel verstandig is om over de eerstvolgende wedstrijd heen te kijken. In 1976 speelde Nederland op het EK in Joegoslavië tegen Tsjecho-Slowakije de halve finale. De andere halve finale ging tussen Joegoslavië en West-Duitsland. Onder anderen Ruud Krol sprak voor de halve finale al over de revanche op West-Duitsland voor de verloren finale op het WK van 1974. De rest is geschiedenis: Tsjecho-Slowakije, West-Duitsland en Joegoslavië bestaan niet meer.

We zijn erg blij dat de eerste ronde nu is gespeeld. Het was een lange zit. We hebben 48 wedstrijden achter de rug. O ja; Tunesië won van Panama.

Morgen geen WK voetbal en daarna gaan we met hernieuwde energie verder kijken en genieten!

-Babur Beg & Mari Carmen Oudendijk

Facebook Comments