Gastcolumn WK: Dag #16

Dag 16, 1/8 finale, FRA-ARG, URU-POR

FRA-ARG; 4-3
Er wordt in deze ronde met een nieuwe bal gespeeld; de accenten zijn nu rood. De bal gaat in deze wedstrijd nul keer stuk. Frankrijk, dat drie gelijkwaardige elftallen zou kunnen opstellen (dan hebben we de Franse spelers van Senegal nog niet eens meegeteld) speelt tegen Argentinië dat geen enkel representatief elftal weet op te bouwen rond de arme Messi. Dit is de wedstrijd die volgens de planning niet gespeeld had moeten worden. Michel P. weet er alles van…

Argentinië, finalist op het vorige WK, staat op nummer 5 in de FIFA wereldranglijst. Frankrijk, vooraf tot de topfavorieten gerekend, staat in die lijst op nummer 7. Van te voren was ‘te verwachten’ dat Argentinië eerste zou worden in de poule met IJsland, Nigeria en Kroatië. Frankrijk zou ook eerste worden in de poule en voldeed aan die verwachting, Argentinië ging met de hakken over de sloot na een gelijkspel tegen IJsland en een oorwassing tegen Kroatië. Kroatië staat in de FIFA-lijst op plaats 20, onder Nederland, Wales, Italië, Polen en Peru; in de buurt van Tunesië, IJsland en Costa Rica (respectievelijk de nummers 21, 22, 23). Dat Kroatië dus…

En daardoor zit Frankrijk in de 2e ronde al met de ploeg opgescheept die ze pas in de finale zouden moeten kunnen tegenkomen…

Na een overtreding op wonderkind Mbappé maakt Griezmann binnen het kwartier de 1-0 voor La France. O ja, Giroud deed de hele wedstrijd mee. Spek en Bonen is blijkbaar een gerecht in de Franse cuisine… De Argentijnse supporters zongen al vanaf de eerste minuut vol overgave en ze gaan daar in de rust mee door; het staat dan inmiddels 1-1.

Bij een corner voor Argentinië staat Messi op een paar meter afstand van de meute magistratelijk gade te slaan hoe de scheidsrechter de paartjes die elkaar duwen, trekken en besnuffelen uit elkaar probeert te houden. Vervolgens trapt hij uit die corner (via Mercado) binnen. 2-1!

De Argentijnse spelers vallen elkaar in de armen terwijl Sampaoli weer in zijn eentje voor de bank heen en weer rent.

Pavard maakt gelijk, opnieuw een geweldige ‘pegel’. 2-2. Het wonderkind maakt 3-2 voor Frankrijk en Armani ziet er niet goed uit. No pun intended…

Repeat: 4-2. De 4-3 van Kun Aguero na een prachtige pass van de bondscoach komt net te laat. Na afloop wordt Messi door alle Fransen getroost.

URU-POR; 2-1
Cavani heeft lang haar en Suarez heeft een baard. Ronaldo heeft nog steeds een ontzettend lullig sikje. Die verhoudingen zijn dus duidelijk.

Twee spelers knallen bij een kopduel met het hoofd tegen elkaar. De Belgische commentator: “uiteraard de elleboog van Godin.” De vooroordelen tegen Uruguay zitten diep.

De Portugese supporters deden de Viking Clap. Ze beginnen naarmate de wedstrijd vordert steeds meer op IJsland te lijken: ze gaan naar huis.

-Babur Beg & Mari Carmen Oudendijk

Facebook Comments