Gastcolumn WK: Dag #17

Dag 17, SPA-RUS, KRO-DEN

Een dag om snel te vergeten.

SPA-RUS; 1-1 (RUS w.n.s.)
Een aantal mindere Goden, alle Duitsers, Ronaldo, zijn sikje en Lionel Messi zijn al uitgeschakeld. Na een middag Zomeravondvoetbal op zijn best, gaan ook de Spanjaarden naar huis. Olé! Dolores!

KRO-DEN; 1-1 (KRO w.n.s.)
Kroatië staat nummer 20 op de FIFA-wereldranglijst. Het won met 3-0 van een stel lamlendige Argentijnen en toen dacht iedereen dat zij een serieuze kanshebber zijn voor de titel. Men is blijkbaar vergeten dat Kroatië het WK heeft gehaald na play-offs tegen Griekenland. Kroatië eindigde in de kwalificatie namelijk achter het ongenaakbare… IJsland (22e op de FIFA ranglijst). Van de Denen (nummer 12) werd weinig verwacht na een moeilijke overwinning tegen het helemaal niet zo slechte Peru (nummer 11!) en een keukentafelremise tegen Frankrijk.

In 1992 won Denemarken het EK in Zweden omdat Joegoslavië, dat in een aantal oorlogen verwikkeld was, werd uitgesloten. Als “Joegoslavië” nu nog zou bestaan…
…stond Jan Oblak (Slovenië, Atletico Madrid) die door velen wordt gezien als de beste keeper ter wereld, in de goal. Naast de spelers van Kroatië (Mandzukic, Rakitic, Modric en natuurlijk de onvermijdelijke “Knipoog-Kroaat”) zou de coach kunnen beschikken over Januzaj (België), Arnautovic (Oostenrijk), Shaqiri, Xhaka, Behrami, Dzemaili, Drmic, Gavranovic, Sefereovic (Zwitserland), Dzeko (Bosnië) en een paar talentvolle spelers die nu voor het al uitgeschakelde Servië uitkomen. Dan hebben we het over een serieuze kampioenskandidaat!

Na een minuut zag de Kroatische keeper er niet goed uit en de stand was 1-0 voor de Denen. Snel daarna kwam Kroatië op 1-1. Na moeizame blikken aan de keukentafel werd na 90 minuten verlengd.

De schijntrapjes van Modric werkten na meer dan 100 minuten alleen nog maar op de zenuwen. Zelfs de ‘gratis’ penalty, na een bona fide tackle, precies zoals die van Davinson Sanchez van Colombia tegen Senegal, weet hij er niet in te krijgen.

Als het Cruijff-masker bij Modric afgaat, heeft Kroatië gewoon een armoedig elftal.

De overwinning van Kroatië op Argentinië zei niets over hun kracht; het zei hoogstens iets over de zwakte van Argentinië op dit toernooi.

Van de Denen hebben er zes een connectie met Ajax. Van hen misten Eriksen en Schöne in de strafschoppenreeks. Ook Jørgensen (Feyenoord) miste. Is het penalty-syndroom terug in Nederland?Kroatië nam de strafschoppen net iets minder erbarmelijk dan Denemarken. Nu mag Kroatië tegen Rusland spelen in de kwartfinale. De nummer 20 op de FIFA-ranglijst, speelt dan tegen de nummer 70; in Sotsji.

De keukentafel roept.

-Babur Beg & Mari Carmen Oudendijk

Facebook Comments