Gastcolumn Dag 18

Gastcolumn WK: Dag #18

Dag 18; BRA-MEX, BEL-JAP

BRA-MEX; 2-0
Op de dag na de verkiezingen in Mexico, die een ruk naar links hebben opgeleverd, spelen de voetballers tegen Brazilië.
De nieuwe president heeft beloofd een einde te maken aan de drugsmoorden en de corruptie in het land. Buurman Trump en zijn “wall” waren geen belangrijk item tijdens de verkiezingen.
Het volkslied wordt door spelers en supporters gezongen met overweldigende pasion y corazon.

Braziliaanse vrouwen houden een iPhone voor het gezicht tijdens het zingen van het volkslied. Het is niet duidelijk of ze een selfie-filmpje maken van hun eigen gezang of een filmpje van het zingende publiek waar zij tussen staan. Als de muziek stopt gaan ze nog een minuut door met zingen.

Hirving Lozano wordt gezien als ‘grote man’ bij Mexico.
Bij Brazilië zijn ze zeer bezorgd door de afwezigheid van de geblesseerde Marcelo. Kom op mensen; het is een linksback!
Neymar is De Man bij Brazilië. Huilbaby is een beter woord.

Mexico speelt beter, is kansrijker en als Brazilië na meer dan 20 minuten voor het eerst eens goed doorkomt, is doelman Ochoa op zijn post.
In de rust roemt Frank de Boer de “PSV’ers” Guardado en Lozano op zo’n overdreven manier dat het lijkt of er nog steeds naar excuses wordt gezocht voor gemiste kampioenschappen van Ajax.
Na de rust redt Ochoa opnieuw met een machtige reflex.
Tip voor Topclubs: Hij speelt nog steeds bij Standard Luik.
Twee minuten later is het toch raak door Neymar; 1-0.
Ochoa houdt Mexico daarna nog minstens twee keer in de wedstrijd.
Het mag niet meer baten. Firmino maakt vlak voor tijd nog 2-0.

¡Pobre México, tan lejos de Dios y tan próximo a los Estados Unidos!”
Mexicaans gezegde: “Arm Mexico, zo ver verwijderd van God en zo dichtbij de Verenigde Staten!”
Op zeven opeenvolgende wereldbekertoernooien haalt Mexico niet de kwartfinale. Exit Mexico.

BEL-JAP; 3-2
Het scoreverloop was krankzinnig en de Belgen bewezen niet alleen over talent, maar ook over enorme veerkracht te beschikken.

Het winnende doelpunt was meer dan bijzonder. Er werd gescoord door invaller Chadli (goed wisselbeleid van Martinez) op aangeven van Meunier (vaak verguisd) in de laatste seconde van de wedstrijd.
De aanval begon bij Courtois die zich herstelde van een matige eerste helft (liet zonder gevolgen een balletje door zijn benen rollen) en razendsnel De Bruyne aanspelde. “Omschakeling”…

En dan de goal zelf.
Op het EK 1992 scoorde Dennis Bergkamp 3-1 tegen Duitsland. De voorzet kwam van Aron Winter. De commentator was euforisch over Marco van Basten. Die zou, vanuit zijn positie voor de goal, achterwaarts naar de vrijstaande Bergkamp hebben gewezen. Ik heb de video honderden keren beeldje-voor-beeldje bekeken en Winter kon Van Basten niet zien, maar keek duidelijk zelf naar Bergkamp. Het verkeerde genie werd geëerd…

Hier was duidelijk dat Meunier de bal naar Lukaku speelde. Lukaku wist waar Chadli stond en ging niet voor eigen succes. Overstapje, verdediging uit balans, doelpunt. Dit is het doelpunt van het toernooi tot nu toe.
Lukaku viel Meunier in de armen. Lukaku had niet zelf gescoord, groette niet zijn moeder maar bleef na de match wel weer bidden in de middencirkel. Heel België zou Adolphine Bolingoli moeten groeten en voor haar moeten bidden!

De wereld kijkt nu uit naar de confrontatie in de kwartfinale tussen de Huilbaby van Brazilië en de Superman van België.
Alleen Surinaamse-Nederlanders zijn verdeeld. Voor welk Buurland ‘kraken’ zij?

-Babur Beg & Mari Carmen Oudendijk

Facebook Comments