Gastcolumn WK: Dag #20

Dag 20, URU-FRA, BRA-BEL

URU-FRA; 0-2
In dagblad Trouw van 3 juli vroeg een bekend columnist zich af hoe “Senegalezen zouden reageren als hun elftal uit zeventien blanken en zes zwarten zouden bestaan”. Hij maakte zich zorgen over de samenstelling van het Franse elftal, waarin op enig moment in de wedstrijd tegen Denemarken maar twee ‘blanken’ op het veld stonden.
Dit zou volgens hem worden veroorzaakt doordat de Franse voetbalbond spelers zou rekruteren uit Banlieues, “loerend naar grote, sterke en snelle jonge voetballers die meestal zwart zijn”.

In 1916 won Uruguay met 4-0 van Chili in de strijd om de Copa America. Ene Isabelino Gradin maakte twee doelpunten. De volgende dag eiste Chili dat het resultaat geannuleerd zou worden omdat Uruguay twee Afrikanen had opgesteld: Gradin en Delgado, spelers van Penarol uit Montevideo.
Voorafgaand aan de wedstrijd tussen Uruguay en Frankrijk was twijfel ontstaan aan de loyaliteit van Griezmann. Hij is bevriend met Godin, drinkt Uruguayaanse mate en is fan van Penarol. De rest is geschiedenis?!

Het befaamde stuk hout Giroud speelde weer de hele wedstrijd. Nu weet ik het! Hij lijkt op René Eijkelkamp!
Mijn vrouw keek niet mee.
Ze vindt René Eijkelkamp maar niks en ze is dit weekend in Parijs.
Na de wedstrijd reden daar toeterende auto’s door de stad.
Op de Avenue des Champs-Élysées dromden ze samen; de fans, de liefhebbers, zwart en wit. Het centrum van Parijs lijkt op het Mercatorplein.
Achter de goal die Lloris in de eerste helft verdedigde hingen veel vlaggen van Frankrijk en ook die van Libanon, Mexico, Pakistan en Syrië.
Het is nog maar de kwartfinale.

In Café Prune aan de Quai de Valmy hangt al twintig jaar een klok die stilstaat op 12 juli 1998, 22.48 uur.
Frankrijk-Brazilië: “Et un! Et deux! Et trois-zero!”
Misschien wordt het tijd deze klok eens gelijk te zetten.

BRA-BEL; 1-2
Dennis van Wijk is analist op de Belgische TV en komt niet verder dan te vertellen dat België Brazilië ‘pijn kan doen’ omdat er een ‘vibe’ is die je voelt bij ‘alle mense’.
Welleke mense’, Dennis?
De Fransman met Antilliaanse roots Thierry Henry, geeft het team de statuur van een wereldkampioen.
De bondscoach Martinez -goed strijdplan en perfecte wissels- is een Catalaan.
De spelers hebben wortels in Marokko, Congo, Wallonië, Vlaanderen en Brussel. Ze zijn geboren op plekken als Berchem, Bree, Drongen, La Louvière, Luik, Sainte-Ode en Ukkel (2x). Ukkel.
Een meisje in het café dat met een half oog naar de wedstrijd keek, vroeg zich af of het wel gepast was om Lukaku steeds “Die Bruine” te noemen.
Dat was vlak voor de 2-0 door Kevin De B. Ze zal het niet nog eens vragen!

Intussen is Thibout Courtois, hij lijkt steeds méér op Charles de Gaulle in zijn jonge jaren, de beste keeper van de wereld. Met afstand!

Ik leef toe naar dinsdag als Frankrijk–België in de halve finale van het WK op het programma staat.
De wedstrijd zal gaan tussen de liefde en de tederheid.
Winst of verlies,
het maakt ons niet uit,
de bal is onze buit
”.

De andere halve finale?
Vanavond speelt Zweden tegen Engeland.
Bleke boekhouders en een paar ettertjes (Forsberg, Toivonen!) spelen tegen een café-elftal met een paar darters (Trippier, Pickford en Henderson!) in de gelederen. Het interesseert nu nog niemand.

-Babur Beg & Mari Carmen Oudendijk

Facebook Comments