Gastcolumn WK: Dag #22

Dag 22, FRA-BEL, 1-0.

Na afloop ontplofte Vlaams-Twitter. De druiven waren zuur. De tranen waren bitter.
De Fransen zouden anti-voetbal hebben gespeeld en van wonderkind Mbappé deugde plots nog minder dan van huilbaby Neymar.
De fantastische Eden Hazard, één van de beste spelers van België, van Europa en van de wereld, verloor zich in goedkope heroïek: “Liever verliezen als de Belgen dan winnen als de Fransen”.
De Nederlandse media, nooit te beroerd om iets onaardigs over “die arrogante Fransozen” te melden, deden iets te gretig mee. De Fransen speelden “schijtvoetbal“, zei René van der Gijp.

Hoe anders was het er op de pitch aan toe gegaan.
De Bruyne en Courtois lieten zich op het veld al troosten door hun eigen nageslacht. De tederheid spatte van het televisiescherm.
Thierry Henry knuffelde Kylian Mbappé. De liefde was voelbaar in de huiskamers en de vele cafés waar naar de wedstrijd werd gekeken.

Giroud speelde een groot deel van de wedstrijd en werd voortdurend gevonden door zijn ploegmaats. Hij deed er vrijwel niets mee. (Ja hij kreeg een corner mee, wow!!!) Frankrijk speelde in feite met tien man.

Lukaku speelde de hele wedstrijd en werd vrijwel nooit gevonden door zijn ploegmaats. De Bruijne en Hazard, hoe geweldig ook, slaagden er niet in hem te bedienen. Daardoor speelde België in feite ook met tien man. Een groot compliment aan de Franse verdediging is op zijn plaats.

De Belgische coach Martinez had eerder in het toernooi een perfect strijdplan en geweldige wissels laten zien.
Zijn wissels – met als resultaat de schitterende winnende countergoal – tegen Japan getuigden van grote klasse.
In de wedstrijd tegen Brazilië hadden de Brazilianen bijna 60 procent van het balbezit en schoten zij 26 (!) keer op doel, tegen de Belgen acht.
Hij kon ditmaal niets bedenken om het tij te keren. Januzaj bleef de hele wedstrijd op de bank en pas in de 91e minuut kwam Batshuayi op het veld.

Nu was het dus Deschamps die zich een meester toonde.
Hij maakte perfect gebruik van de uitzonderlijke kwaliteiten van het wonderkind. Met zijn bijna ongelimiteerde snelheid is Mbappé nu eenmaal het meest geschikt als … counterspits. Ronald de Boer mompelt in zijn slaap nog 492 keer “omschakeling”.

Frankrijk had trouwens al uit de eerste aanval – binnen 30 seconden – de score kunnen openen.

Frankrijk staat in de finale.
België speelt op zaterdag 14 juli, op de Franse nationale feestdag de spek-en-bonen wedstrijd om de derde plaats.
De achtste etappe van de Tour de France finisht die dag in Amiens…

-Babur Beg & Mari Carmen Oudendijk

Facebook Comments