Gastcolumn WK: Dag #23

Dag 23; KRO-ENG 1-1 (2-1 n.v.)

In de aanloop naar deze wedstrijd werd Ognjen Vukojevic, lid van de Kroatische staf, door de bond naar huis gestuurd.
Hij had zich samen met Domagoj Vida (beter bekend als de knipoog-Kroaat) bezondigd aan politieke uitlatingen na de overwinning op Rusland.
Vida kwam eraf met een waarschuwing.

Door het vertrek van Vukojevic was er extra plaats in de dug out voor de mysterieuze dame met strenge bril en blond haar die aanwezig is bij de alle wedstrijden van Kroatië.

De Kroatische bond zal zich gedwongen hebben gevoeld om op te treden omdat de FIFA streng waakt voor ‘politieke uitingen’.
Zo liggen de Engelse en Schotse voetbalbond al jaren overhoop met de FIFA over het gebruik van een “poppy” (eerbetoon aan Britse militairen die in oorlogen zijn gesneuveld) op het shirt en op de tribunes.

De ‘Viking Clap’ bleef ook achterwege.
Anders dan soms wordt gedacht is dit geen “IJslandse Haka”.
De IJslanders hebben de clap afgekeken van de supporters van Motherwell tijdens een wedstrijd tegen Stjarnan Reykjavik.
De Schotten op hun beurt hebben het gebruik overgenomen van de Spartanen in de film “300” over de oorlog tussen Sparta en de Perzen. De Perzen stonden onder leiding van Xerxes. Willem van Hanegem speelde in het begin van zijn profcarrière bij Xerxes. Sparta-Xerxes; een interessante Rotterdamse derby!

Iran heeft meermaals geprotesteerd tegen vertoning van de film “300”, omdat de Perzen daarin als homoseksueel en lafhartig zouden worden afgeschilderd.
Als IJsland en Iran de poulefase hadden overleefd en elkaar in het vervolg van het toernooi zouden ontmoeten, was vast en zeker een diplomatieke rel uitgebroken.
Dus: als iets een ‘politieke uiting’ is, dan is dat wel de ‘Viking Clap’. En het is nog irritant ook, dus houd daar mee op!

De wedstrijd zelf was ijzingwekkend spannend. Na de vroege voorsprong van Engeland leek Kroatië rijp voor de sloop. Nadat de gelijkmaker van Perisic min of meer uit de lucht kwam vallen, waren de rollen compleet omgedraaid. Voer voor psychologen! Uiteindelijk won Kroatië en gaat het voor het eerst in het bestaan van het land naar de finale van het WK.

Harry Kane kon geen potten breken en het ‘treintje’ dat de Engelsen telkens opstelden bij corners en vrije trappen, functioneerde niet.
We kunnen het ‘treintje’ in de zelfde prullenbak gooien als de ‘Viking Clap’. Houd ook daarmee op!

Over Harry Kane gesproken.
De Spurs fans zingen vol hartstocht: “He’s one of our own”, maar zijn familie is afkomstig uit Galway, Ierland.
Bovendien is de naam Kane een verbastering van het Franse Caen.
Slechts vier van de 23 Engelse internationals hebben geen buitenlandse afkomst. Vijf van de spelers die zondag wèl de finale gaan spelen, verdienen hun brood in de Premiership.
It’s coming home”… maar waar is ‘thuis’?

-Babur Beg & Mari Carmen Oudendijk

Facebook Comments