Gastcolumn dag 25

Gastcolumn WK: Dag #25

Dag 25, FRA-KRO, 4-2 (Finale WK 2018)

15 juli 2018. De dag na Quatorze Juillet.
Het bleef nog lang onrustig in Parijs en in de steden en dorpen van Frankrijk. “Black, Blanc et Beur” vielen elkaar hartstochtelijk in de armen; meer dan na La Dernière Valse du Quatorze Juillet op de iconische foto van Robert Doisneau uit 1949. Misschien zelfs meer dan in 1998, na het wereldkampioenschap in eigen land.

Over negen maanden wordt bij de burgerlijke stand de hausse aan jongetjes met de namen Antoine, Olivier, Paul en Kylian verwacht. Sommigen zullen vragen aan de ambtenaar of Fekir niet ook gewoon een voornaam kan zijn.
Of zij zijn verwekt op 14 of op 15 juli weten alleen hun ouders zelf helemaal zeker.

4: Engeland won niet meer dan 3 van de zeven wedstrijden die het speelde: tegen Panama, Tunesië en Zweden. Het speelde in reguliere speeltijd gelijk tegen Colombia en Kroatië. Het verloor tot tweemaal toe van België, waarvan eenmaal opzettelijk. Harry Kane werd topscorer van het toernooi door penalty’s onberispelijk binnen te schieten, maar komt kwaliteit tekort voor het hoogste niveau en het ‘treintje’ is een farce.
Go home, you’re drunk.

3: België won van Panama, Tunesië, Japan en Brazilië en tot tweemaal toe van Engeland, waarvan eenmaal onopzettelijk. Het verloor alleen van Frankrijk en liet prachtig voetbal zien. De beste keeper van de wereld is een Belg; dat vindt ook de FIFA, die Courtois de ‘Golden Gloves’ toekende. Hazard, De Bruijne, Lukaku lieten zien van wereldklasse te zijn.
De enige smet op de prestatie van de Belgen was het gezever na de nederlaag tegen Frankrijk en de voortdurende kinnesinne van de commentatoren tijdens de finale. Zo opzichtig partij trekken tegen het elftal dat ‘jouw’ ploeg heeft verslagen is zielig. Zielig met een hoofdletter Z.

2: Kroatië stuurde een spits en een lid van de staf naar huis en ging onverdroten voort tot de finale met een dame op de bank.
Na de nederlaag in de finale knuffelde de president van het land alles en iedereen; in de stromende regen.
Zolang Modric zijn Cruijff-masker draagt loopt alles op rolletjes.
Hij is terecht tot voetballer van het toernooi gekozen door FIFA.

1: Frankrijk
Na Senegal-Colombia (0-1) legde Wesley Sonck uit dat de oorzaak van de uitschakeling van Afrikaanse landen is, dat het in dit soort wedstrijden om “intelligentie” gaat. “The other African team” liet zien wat voetbalintelligentie is. De Belgen liggen er in Berchem, Drongen en Ukkel (Ukkel 2x), nog steeds wakker van.
Mbappé werd terecht talent van het toernooi. Hij was de enige die ook de pitch invaders van Pussy Riot een –halfslachtige, maar toch- knuffel wilde geven.

De spelers van het toernooi
Het was niet het toernooi van Argentinië, Brazilië, Duitsland, Messi, Neymar, Ronaldo.
Het zou het toernooi kunnen zijn van Cavani, James Rodriguez als zij niet geblesseerd waren geraakt.

De coaches
We vermeldden het al eerder: We hebben in dit toernooi geleerd dat het zelfs in de voetballerij, voor een man van middelbare leeftijd mogelijk is een gesoigneerde, charmante, knappe verschijning te zijn – en dat alles zonder dat het ordinair hoeft te worden.
Voor dat inzicht dankten we al Aliou Cissé (Senegal, 42 jaar) Hervé Renard (Marokko, 49) en Fernando Hierro (Spanje, 50) meer dan hartelijk!
Maar ook: Thierry Henry (40, maar ziet eruit alsof hij op dit niveau zelf nog kan ‘foebele’) die de Belgen het statuur gaf dat past bij de ploeg.
En last but not least: Didier Deschamps (49 jaar oud, zouden er kinderen naar hèm worden genoemd?) hield het Wonderkind bij de les toen in de wedstrijd tegen Uruguay een tweede gele –en dus rode- kaart wegens protesteren dreigde:
“Kylian, OH ! Ecoute-moi… Arrête de faire chier, stop et c’est tout. Tu ne le mérites pas, mais ne fais pas ça! Allez, lâche rien.”

For the love of the Game!
Et Voilà! Et Merci!

-Babur Beg & Mari Carmen Oudendijk

Facebook Comments