Gastcolumn Dag 4

Gastcolumn WK: Dag #4

Dag 4; COS-SER, DUI-MEX, BRA-ZWI

COS-SER; 0-1
Servië: de voetbalbond heeft een embleem dat op zijn zachtst gezegd lijkt op dat van de Arkan Tijgers tijdens de burgeroorlog in de jaren ’90.
Servië speelde tegen Costa Rica.
Costa Rica heeft geen leger. Panama en IJsland hebben ook geen leger dus bij mini-staatjes lijkt het bevorderlijk voor de prestaties op het voetbalveld, als je je kinderen niet aan gevechtssituaties blootstelt.
Iedereen die zijn of haar ouders nog heeft zat op Vaderdag waarschijnlijk bij de familie.
Tijdens de lunch won Servië met 0-1.

DUI-MEX; 0-1
De Mexicanen kwamen op een 0-1 voorsprong door een prachtig uitgespeelde goal van Lozano van PSV.
Als Ronald de Boer in de commentaarstudio zou zitten, had hij over deze goal de hele rust kunnen volpraten met het woord ‘omschakeling’.
Waterreus zat er ook niet bij, wat jammer is, want die had ongetwijfeld gewezen op zijn eigen kwaliteiten die veel beter waren dan die van Neuer. Er moet ten slotte wat te lachen zijn.
Khedira werd gewisseld. Er werd niet in beeld gebracht of de Duitse coach Löw hem een hand gaf en vooral niet of hij daarvoor zijn neus had geleegd. Plattenhardt zat wel nadrukkelijk aan zijn eigen neus voordat hij Löw de hand schudde bij zijn wissel.
Op de ZDF, op de NOS èn op België 1 werd tot vervelens toe herhaald dat Duitsland voor het laatst de eerste wedstrijd op een WK verloor in 1982 en dat het tegen Algerije was.
Daarna hadden de commentatoren er vooral moeite mee om aan het TV-publiek uit te leggen of een beslissing door de VAR of door de arbitrage op het veld was genomen.
Intussen vraagt iedereen en zijn moeder (en Frans Hoek) zich af waarom de Mexicaanse doelman Ochoa niet bij een absolute topclub speelt. Precies vier jaar geleden –op 17 juni 2014- hield hij op het WK praktisch in zijn eentje Brazilië op ‘nul’. Nu Duitsland. Mooie man, echte held.

BRA-ZWI; 1-1
In de pers gaat het over Neymar, de wraak voor de 1-7 tegen Duitsland in 2014 en het nieuwe Brazilië als grote kanshebber voor het kampioenschap.
In Brazilië zelf is meer dan 53% van de bevolking hoegenaamd niet geïnteresseerd in de Seleçao en dat hele WK.
De megalomane infrastructurele projecten die voor het WK 2014 uit de grond werden gestampt, de enorme verhoging van de toegangsprijzen voor voetbalwedstrijden, het vertrek naar het buitenland van Braziliaanse voetballers op steeds jongere leeftijd (herkenbaar voor Nederland?) worden als oorzaken genoemd. Maar vooral de rechtse ‘coup’ die zou zijn gepleegd door de huidige president Temer is de oorzaak.
Degenen die nog wel geïnteresseerd zijn, kleden zich als protest in zwarte shirts, al dan niet met een rode hamer en sikkel, of desnoods in het blauwe uitshirt in plaats van het traditionele geel-groen van de “Goddelijke Kanaries”.
Het elftal staat bol van talent; zo bol dat ze een bijna vadsige indruk maken. Dat ze bij de 1-1 doorzeuren over een duwtje dat bij iedere corner over en weer wordt gegeven door alle spelers in het strafschopgebied, maakt het niet beter. Het doorgaan met zaniken al helemaal niet.
Zwitserland heeft spelers uit alle windstreken en speelt wèl met hart en ziel.
De Braziliaanse keeper trapte een gigantische rode luchtballon kapot die in zijn strafschopgebied lag en de voormalige linkse president Lula, zit in de gevangenis. Naar verluidt draagt hij daar het geel-groene shirt.

-Babur Beg en Mari Carmen Oudendijk

Facebook Comments