Gastcolumn Dag 5

Gastcolumn WK: Dag #5

Dag 5; ZWE-ZKO, BEL-PAN, TUN-ENG

ZWE-ZKO; 1-0
De Koreaanse coach vertelde voor de match aan de verzamelde pers dat hij zijn spelers tijdens oefenwedstrijden in shirts met ‘het verkeerde’ rugnummer had laten spelen om de Zweden in verwarring te brengen. Volgens hem zouden Europeanen namelijk erg veel moeite hebben om Aziaten van elkaar te onderscheiden.
De Zweden hadden zelf ook een al dergelijke truc toegepast door te doen alsof ze Zlatan Ibrahimovic zouden thuislaten. Dat hebben ze te lang doorgevoerd en nu staan ze met een selectie van identieke, grote, blonde, zeer middelmatige spelers op het WK. Het was een rommelige wedstrijd waarin binnen het kwartier al twaalf overtredingen waren gemaakt. De spelers wisten meestal zelf niet eens op wie ze die nu eigenlijk begingen. De tegenstanders waren over-en-weer niet te onderscheiden…

In de studio verloren de analisten zich in naamgrappen: “haha, heet hij nu Kim of Park?”. Hallo jongens! Zuid-Korea doet al sinds 1986 mee op elk WK; nu kennen we die wel!

Door een VAR-penalty kwam Zweden op 1-0.
Daarmee was de wedstrijd gespeeld.

BEL-PAN; 3-0
Het sterrenensemble van de Belgen begon met een paar knappe combinaties.
Debutant Panama antwoordde met hartverwarmend enthousiasme.
De keeper (Penedo) had het uiterlijk van Buffon qua gestalte, haardracht en gezichtsuitdrukking. Met zijn grijze keeperstrui met korte mouwen en zijn mimiek probeerde hij dat nog te versterken. Het is een goede keeper die niet voor niets bij Dinamo Boekarest zal spelen. In Roemenië zelf lopen immers genoeg goede keepers rond. De rots in de branding van de verdediging was Torres. Hij leek op Karembeu, Frans international in de jaren 90. De mannen van Panama sparen dus voetbalplaatjes van Panini.

Toen de spelers van Panama bij de rust met 0-0 van het veld liepen hadden ze een grote grijns op hun gezicht. Hun toernooi was al geslaagd.
Meteen na rust scoorde Mertens met een prachtige volley de 1-0. De ontlading op de Belgische bank met een juichende Thierry Henry – die heeft toch wel wat meegemaakt zou je denken – was een uiting van enorme onzekerheid. België is het oude België.

De 2-0 van Lukaku leek buitenspel. Hij durfde zelf al bijna niet te juichen en deed toen maar met een handgebaar de groeten aan zijn moeder; Adolphine Bolingoli.
Bij de 3-0, een mooie stift van opnieuw Lukaku, juichte hij terecht wel uitbundig.
Na afloop bleef hij samen met een speler van Panama achter op het veld, geknield, de handen geopend opgeheven ten hemel; biddend.
Toenemende islamisering? Nee; Lukaku is RK en ging in 2014 op bedevaart naar Lourdes.

TUN-ENG; 1-2
Alle spelers van de Engelse selectie spelen in eigen land. Voetballers zijn daar dus geen exportproduct.
De beste spelers in de Premier League zijn buitenlanders. De keepers in de selectie spelen bij clubs die in de competitie als 7e, 8e en 19e zijn geëindigd.
De resultaten op vorige toernooien waren bedroevend. In 2014 werd Engeland al in de eerste ronde uitgeschakeld: laatste in een poule waar Costa Rica bovenaan eindigde.
Maar zoals altijd loopt men op het voetbalgekke eiland toch weer over van optimisme en enthousiasme. Dit keer is de hoop gevestigd op een fris jong team.

Hoewel Tunesië liet zien goed te kunnen voetballen waren de Engelsen in het begin oppermachtig. Sterling speelde met de veel besproken geweer-tattoo op zijn been.
Het werd vroeg in de wedstrijd 1-0 door de onvermijdelijke Harry Kane. De geweldige Tunesische keeper moest eraf met een schouderblessure en het leek appeltje-eitje te worden.
Uit een penalty wegens een elleboogstoot, waar zelfs de VAR niet voor nodig was, kwam Tunesië toch op 1-1. De keeper van een Engelse middenmoter zat er nog met zijn hand aan.

Tijdens de rust maakte Youri Mulder op TV 1 een paar seksistische grapjes over het ‘dekken’ van Imke Courtois. Zij is voetbalanalist en ex-international Youri! Gedraag je!

In de tweede helft bleef Engeland met man en macht proberen en tot slot maakte dezelfde onvermijdelijke Harry Kane de verlossende 2-1.
Engeland heeft 3 punten en na afloop probeerde Youri Mulder opnieuw blijkbaar ook onvermijdelijke grapjes te maken over Imke Courtois en ‘dekken’.

-Babur Beg & Mari Carmen Oudendijk

Facebook Comments