Gastcolumn Dag 6

Gastcolumn WK: Dag #6

Dag 6; COL-JAP, POL-SEN, RUS-EGY

COL-JAP; 1-2
In de studio probeert Youri Mulder voor de wedstrijd weer de lolbroek uit te hangen. “Haha, de Japanners heten niet allemaal Park of Lee, hahaha.”
De wedstrijd wordt gespeeld in het stadion van FK Mordovia Saransk, dat voor het WK plaats bood aan ongeveer 7.000 toeschouwers, nu aan 45.000. De club speelt in de Russische derde divisie. De perstribune is opvallend leeg.
We hebben nog niet eens alle landen één keer in actie gezien en de belangstelling neemt al af?

Alle ogen zijn gericht op James maar hij is te geblesseerd om te beginnen. Falcao maakt op 32-jarige leeftijd zijn WK-debuut.
Dan letten we maar op hem en op Davinson Sanchez. Die laat zich in de tweede minuut in de luren leggen en als gevolg daarvan wordt zijn naamgenoot Carlos genoodzaakt hands te maken.
De VAR was niet nodig: rode kaart, penalty, 1-0 voor Japan. De verrassend goede Japanners krijgen geweldige kansen op 2-0 en 3-0 maar nog voor rust komt Colombia op 1-1 uit een vrije trap. Superster James komt in de tweede helft doelpuntenmaker Quintero vervangen. Het mag niet baten. Opnieuw een doelpunt uit een spelhervatting, de zoveelste op dit WK: Japan maakt het af: 1-2.
Verrassing!! Surprise!!

POL-SEN; 1-2
De Poolse en Senegalese supporters stonden vrolijk naast en door elkaar hun ploeg aan te moedigen. Van de kwalijke extreemrechtse en gewelddadige reputatie van bijvoorbeeld Legia Warschau was niets te merken. Op het veld stonden ploegmakkers van Anderlecht, AS Monaco, Napoli en SPAL Ferrara tegenover elkaar. De 0-1 voor Senegal was een van richting veranderd schot en zal als own goal de boeken in gaan.

Toen ‘analist’ Dries Boussata in de rust over een Senegalese aanvaller zei: “typisch Afrikaans, hij weet zelf niet wat hij gaat doen” ben ik maar weer overgeschakeld op de Belg, ook al omdat Pierre van Hooijdonk, de co-host, de indruk wekte onder invloed te zijn.
De 2-0 door Niang, die van de scheidsrechter toestemming kreeg na een blessurebehandeling het veld weer te betreden, komt er door ongelooflijk gerotzooi van de Polen. Door gemekker de VAR te raadplegen maakte Lewandowski zichzelf een beetje belachelijk. Ja; de scheids gaf toestemming, dus nee; je moet niet zeuren.
Vlak voor tijd maakte Polen 1-2 maar Senegal kwam niet meer in gevaar.

Polen voelt zich als natie verdeeld.
Er is een “Polen A”, verbeeld door Lewandowski, Warschau, mondain, welvarend.
En er is een “Polen B”, verbeeld door Blaszczkowski, die zag hoe zijn vader zijn moeder vermoordde, achtergesteld, arm.
Polen is in deze wedstrijd als geheel “B-keus”.
Senegal is “Frankrijk B” en wint terecht.

RUS-EGY; 3-1
De tweede wedstrijd in deze poule van beide ploegen. Salah deed mee.
De journalisten waren enthousiast en vonden de wedstrijd attractief.
Tja… Rusland… Egypte… persvrijheid…
Rusland komt op 1-0 door een eigen doelpunt.
Rusland komt op 2-0 door een uitgespeeld velddoelpunt en dan ook nog één waar de VAR niet bij betrokken was, een zeldzaamheid op dit toernooi.
Rusland komt op 3-0 door Dzyuba, een ouderwetse bonkige spits. Hij deed sterk denken aan Horst Hrubesch van HSV die met die club 35 jaar geleden de Europa Cup 1 won.

Mo Salah kuste de bal voordat hij een door tussenkomst van de VAR toegekende penalty nam. Over het kussen van de bal wil ik het nog steeds eens uitgebreid hebben!
3-1; Mo Salah kuste ook de grond, dankte God en met nog ruim een kwartier te gaan was Rusland meteen nerveus. Onnodig.

Toen de Nederlandse verslaggever over een speler zei: “komt uit Siberië, kan enorme afstanden lopen”, ben ik maar wéér naar de Belg overgeschakeld.
Daar bleef het volgens dezelfde journalisten die het een aantrekkelijk duel vonden ook 3-1 en Rusland is met 6 uit 2 zeker de achtste finales. Fake News?

-Babur Beg & Mari Carmen Oudendijk

Facebook Comments