Gastcolumn Dag 8

Gastcolumn WK: Dag #8

Dag 8; DEN-AUS, FRA-PER, ARG-KRO

De Franse schrijver Albert Camus zou ooit hebben gezegd:
“Alles wat ik zeker weet over moraliteit en de menselijke plichten, heb ik te danken aan het voetbal”.

Inderdaad; alles wat zich in de wereld afspeelt zie je terug op de ongeveer 70 bij 110 meter die het voetbalveld groot is.
We hebben alle teams nu minstens een keer aan het werk gezien en we zijn de hele maatschappij tegengekomen: de matennaaiers, de altruïsten, de lefgozers, de klaagzieken, de werkpaarden, de buitengewoon getalenteerden; noem het maar op. Camus wist het al en wij weten het ook.

Hebben we dan behalve dat gedoe met die VAR nog iets opgestoken van de eerste ronde?
Jawel.
We hebben geleerd dat het zelfs in de voetballerij, voor een man van middelbare leeftijd mogelijk is een gesoigneerde, charmante, knappe verschijning te zijn – en dat alles zonder dat het ordinair hoeft te worden.
Voor dat inzicht danken we Aliou Cissé (Senegal, 42 jaar) Hervé Renard (Marokko, 49) en Fernando Hierro (Spanje, 50) meer dan hartelijk!

Daarvoor hoeven we de rest van het toernooi de poulewedstrijden dan ook niet allemaal meer te volgen.

DEN-AUS; 1-1. In Frankrijk noemt men dat: “Match Nul”.

FRA-PER; 1-0
Op de 63e verjaardag van Michel P. (ooit, in 1972 een “wonderkind” bij Nancy) speelden “Les Bleus” tegen Peru. Blijkbaar was hij in tegenstelling tot Sepp Blatter niet uitgenodigd door Putin.
Het huidige Franse wonderkind Mbappé (19) tikte na een half uur de 1-0 binnen.
Olivier Giroud bleef onhandig in de weg lopen. Op Nederland 1 was Frank de Boer enthousiast over hem, maar ja, die zette bij Ajax zelfs Suarez er weleens naast…
Op België 1, vond Imke Courtois hem ook goed spelen en nuttig voor het team, dus misschien heb ik het toch niet goed gezien.

In de tweede helft zagen we een sterke fase van Peru.
Hugo Lloris zou misschien tonen dat hij een van de beste doelmannen ter wereld is. De soms knappe aanvallen van Peru eindigden echter allemaal met een schot in het zijnet of net over. Een schot eindigde op de kruising en daar deed Lloris weinig meer aan dan een halfslachtig duikje in de richting van de doelpaal.
Kort voor het einde van de wedstrijd was er weer eens een stukke bal en in de slotseconden deed Giroud in balbezit op korte afstand van het doel nog iets onduidelijks. De daaruit voortgekomen corner leverde niets op.

Denemarken heeft na vandaag vier punten en Australië één.
Frankrijk heef er zes en is over naar de achtste finales. Het land met de mooiste shirts is uitgeschakeld na twee nederlagen.

ARG-KRO; 0-3
Di Maria speelt niet.
Dybala speelt niet.
Higuain speelt niet.
Rojo speelt niet.
Pavon speelt niet.
Ze denken daar echt dat Messi het helemaal alleen ook wel kan…
Tagliafico speelt wel. En opnieuw maakt hij een goede indruk.
Vroeg in de wedstrijd krijgt Kroatië een behoorlijk grote kans. Caballero redt maar oogt onzeker.
Argentinië oogt rommelig. De hele wedstrijd is rommelig en er worden nare overtredingen gemaakt door beide elftallen.
Kroatië komt door een flater van Caballero op voorsprong. Ze hebben in Argentinië waarschijnlijk nooit gedacht dat het ontbreken van de voormalig reserve keeper van AZ een groot gemis zou zijn. Romero!
Kroatië heeft wel een keeper. Zelfs de knipoog-Kroaat helpt echt mee met verdedigen en daarom winnen de mannen in het šahovnica (“schaakbord”) met 0-3.
Ik had eerder gezien dat bij iedere wedstrijd een blonde langharige Russin van middelbare leeftijd, met een strenge bril op naast de coaches zat. Ik vroeg mij toen af: Wie is zij en hoe lukt het haar om bij iedere wedstrijd aanwezig te zijn? Ze was er vandaag weer bij. Ik denk nu dat ze bij de Kroatische staf hort.

En op de Belg heeft men het over huwelijksproblemen die Messi zou hebben.
Wordt vervolgd!

-Babur Beg & Mari Carmen Oudendijk

Facebook Comments