Gebroeders Touré

Kolo, Yaya en de verloren broer

Er staat weer een editie van Arsenal – Manchester City voor de deur. Twee grote ploegen, waarvan er één leunt op een rijke historie en één op een wanstaltig rijke Arabier. De wedstrijd zelf is een prachtig affiche, maar wij van Brothers in Sports kijken verder dan deze wedstrijd en duiken in het verhaal achter twee grote broers die voor beide clubs hebben gespeeld. We hebben het natuurlijk over de broers Kolo en Yaya Touré.

Kolo Touré, van Ivoorkust naar Londen

Kolo werd als eerste bekend bij het grote publiek toen hij in 2002 bij Arsenal ging spelen. Achter zijn stage, die hieraan vooraf ging, zit een merkwaardig verhaal. Kolo mocht meetrainen met de grote namen uit het eerste. Nog voor iedereen een bal had aangeraakt had Kolo al een bizarre tackle op Thierry Henry gemaakt, waarbij laatst genoemde schreeuwend ter aarde ging. Wenger, verbaasd en geschokt, riep Kolo tot de orde en sommeerde hem om dergelijke tackles achterwege te laten. Maar in het volgende duel met Dennis Bergkamp deed Kolo exact hetzelfde. Wenger reageerde woedend: ‘Geen tackles meer!’ aldus de oefenmeester. Kolo reageerde daarop nogal ongebruikelijk. Toen Wenger in een trainingsvorm meedeed, gaf Kolo – tot ieders ontzetting – zijn trainer in spé een tweebenige tackle. In de kleedkamer, met ijs op zijn enkel besloot Wenger om Kolo een contract te geven.

Kolo Touré bij Arsenal
Kolo Touré viert de laatste overwinning van Arsenal op Highbury met Jens Lehmann en Arsene Wenger.

Ook Yaya liep stage bij Arsenal. Wenger kon alleen niet bepalen wat de ideale positie was voor de toenmalige speler van K.S.K. Beveren. Hij fungeerde in een oefenwedstrijd tegen Barnet als een soort tweede spits en kwam niet al te best uit de test. Hij miste bovendien de kans van de wedstrijd uit een voorzet van niemand minder dan Quincy Owusu-Abeyie. Wenger was niet weggeblazen door Yaya, maar wel benieuwd naar zijn potentie. De moeilijkheden om in Engeland een werkvergunning te krijgen zorgde er uiteindelijk voor dat Yaya eieren voor zijn geld koos en vertrok naar het minder strenge Oekraïne.

Yaya Touré in Arsenal-shirt
Yaya Touré kon niet overtuigen tijdens zijn stage bij Arsenal. Hij stond destijds in de spits.

Yaya, omzwervingen leiden naar Barcelona

Yaya vertrok vanuit Ivoorkust zoals velen naar België, om vanuit daar door te breken in Europa. Bij Beveren was er in die tijd een directe band met de Ivoriaanse club ASEC Mimosas. Hierdoor stroomde veel talent uit Ivoorkust door naar Europese competities. Men neme: Bonaventure en Salomon Kalou, Didier Zokora, Emmanuel Eboué, Gervinho en nog vele anderen.
Na België kwam dus de stage bij Arsenal, maar om een werkvergunning in Engeland te krijgen moest Yaya eigenlijk al een interland op zijn naam hebben staan. Die kwam pas in 2004. Yaya zocht zijn heil in Oekraïne en speelde daar zijn eerste Europese duel. Via Olympiakos maakte hij definitief naam bij AS Monaco. Mede dankzij zijn sterke optreden in de strijd voor lijfsbehoud van de club én zijn optredens bij de Oranje Olifanten klopte FC Barcelona al snel aan de deur.

Guardiola’s Dream Team

Yaya groeide in Barcelona uit tot vaste waarde, al speelde hij wel in een erg behoudende rol om middenvelders als Xavi en Iniesta de mogelijkheid te geven om meer naar voren te spelen. Hij won met Barcelona de Champions League, door in de finale te winnen van Manchester United. Eto’o en Messi scoorden in het doel van Van der Sar. Zelf stond hij dat duel opgesteld als centrale verdediger. Hij bleef hierna nog één seizoen bij de Blaugranas. In 2010 vertrok hij naar Manchester, enerzijds om bij broer Kolo (die sinds 2009 onder contract stond bij City) in hetzelfde team te spelen, anderzijds om 200.000 euro per week te verdienen. De familieband was bij de broeders Touré trouwens niet iets om lichtzinnig over te doen.

Yaya Touré scoort
Yaya Touré viert zijn doelpunt tegen Athletic Bilbao.

Kleine broertje Ibrahim

Er is namelijk nog een derde voetballende zoon uit het gezin Touré, Ibrahim.
Ibrahim was niet zo begenadigd als zijn oudere broers Kolo en Yaya, maar speelde wel degelijk voetbal op het hoogste niveau. Hij begon zijn carrière net als zijn oudere broers bij ASEC Mimosas. Ook hij koos daarna voor een internationale stap, maar omdat hij geen interlands achter zijn naam had staan beperkte dit zijn keuze. In 2003 werd hij gecontracteerd door Metaloerh Donetsk, wat destijds ook de club was van Yaya. Er was echter een verschil, Yaya paste zich aan aan de barre omstandigheden en speelde standaard in het eerste. Ibrahim heeft in de drie seizoenen dat hij in Donetsk speelde nul wedstrijden in het eerste elftal bij kunnen schrijven. Hij kreeg wel een contract bij Nice, na een succesvolle stage. Maar ook hier kwam hij niet aan de bak.

Ibrahim Touré
Ibrahim Touré

In de zandbak

Hij vertrok daarna naar het Midden-Oosten, waar het voetballend een stuk voorspoediger ging. Maar terwijl hij Egyptische degradatieduels uitvocht met Ghazl el Mahalla, trokken broers Kolo en Yaya het legendarische oranje aan van het nationaal team. Daar kwam bovendien de Arabische Lente en de Egyptische coup bovenop, waardoor grote delen van de voetbalseizoenen werden geschrapt.

Het dieptepunt kwam in 2014, toen Ibrahim gediagnostiseerd werd met kanker. Het werd een kort gevecht. Kolo en Yaya stonden in het oranje te strijden op het WK in Brazilië, terwijl Ibrahim in Londen stond te strijden voor zijn leven. Een onbegonnen strijd, hij stond al met 5-0 achter. Kolo en Yaya verloren op 19 juni van Colombia door treffers van James Rodriguez en Juan Fernando Quintero. Enkele uren daarna verloren ze hun broer. Hun vader hield ze in Brazilië. Zowel Kolo als Yaya stonden drie dagen daarna gewoon in de basis in de wedstrijd tegen Griekenland. Ze speelden met rouwbanden en vochten als leeuwen. Ze verloren in de 93e minuut door een benutte penalty van Georgios Samaras.

Ivoorkust - Griekenland
Ivoorkust speelde met rouwbanden in het WK-duel met Griekenland.

Samen en tegen elkaar

Yaya en Kolo speelden tot het seizoen 2012-2013 met elkaar. Ze wonnen de titel het seizoen daarvoor, maar Kolo kwam steeds minder aan spelen toe. Hij vertrok naar Liverpool. Ze zouden elkaar nog een aantal keer treffen in de Premier League en zijn beiden immens populair in Manchester. Ze hebben zelfs een eigen voetbalsong. De tekst beslaat enkel het melodieus opnoemen van de namen van Kolo en Yaya. Het lied werd voornamelijk ter oren gebracht in de Manchester City tijd, maar ook in de wedstrijden Liverpool – Manchester City klonk het nummer uit de kelen van de beide supportersgroepen.

Yaya versus Kolo
Yaya en Kolo verwikkelt in een broederstrijd in de Premier League.

Liverpool-legende Steven Gerrard neemt het voortouw in deze Liverpool-uitvoering van de Yaya-Kolo song:

De Oranje Olifanten

    De ultieme sportieve beloning kwam in 2015, een jaar na de dood van hun kleine broertje. Na een bloedstollende finale, waarin zowel Yaya als Kolo een penalty in de beslissende reeks raak schoot, mocht Yaya als aanvoerder van Ivoorkust de Africa Cup omhoog houden. Een prijs die ze ongetwijfeld op hebben gedragen aan Ibrahim.
Ivoorkust wint de Africa Cup
Yaya houdt de Afrikaanse beker omhoog. Broer Kolo juicht mee.

De statistieken van Kolo en Yaya:

Kolo   Yaya   
Totaal63225Totaal676122
TeamJarenWedstrijdenGoalsTeamJarenWedstrijdenGoals
KSK Beveren2001-2003703
Metaloerh Donetsk 2003-2005395
Arsenal2002-200932614Olympiakos2005-2006323
Manchester City 2009-20131033AS Monaco2006-2007275
Liverpool2013-2016711Barcelona2007-20101176
Celtic2016-Heden130Manchester City2010-Heden28981
Ivoorkust2000-20151207Ivoorkust2004-201610219

Facebook Comments