Fred Grim de eerste interim-bondscoach sinds 1997

Fred Grim zit dinsdag op de bank tijdens de oefeninterland tegen Italië in de Arena. De laatste keer dat er een interim-bondscoach op de bank bij Oranje zat was 20 jaar geleden. In de oefeninterland tegen Frankrijk op 26 februari 1997 zat Jan Rab op de bank omdat bondscoach Guus Hiddink nog niet hersteld was van een operatie aan zijn darmen.

Normaal gesproken zou assistent-bondscoach Johan Neeskens Hiddink moeten vervangen, maar Neeskens beschikte op dat moment nog niet over de vereiste papieren om als eindverantwoordelijke op de bank te zitten. Tweede in lijn zou dan coach van Jong Oranje zijn, op dat moment Hans Dorjée. Maar Dorjée herstelde van een hartaanval en was dus ook niet beschikbaar. Zodoende kwam de KNVB uit bij  Jan Rab. Rab werkte al sinds 1979 bij de KNVB in verschillende functies, en was eerder assistent-bondscoach van Leo Beenhakker tijdens het WK ’90. In 1997 was Jan Rab trainer bij DOVO, spelend in de Hoofdklasse B van de zaterdagamateurs en werkte hij ook als docent van de trainingscursus Betaald Voetbal. Rab zelf wist helemaal niet dat hij nummer 3 op de lijst was om de bondscoach te vervangen en het kwam dan ook als een verrassing dat Zeist hem belde.

Jan Rab verloor zijn eerste en enige interland als bondscoach met 2-1. Voor 35.000 man in Parijs kwam Nederland nog wel met 0-1 voor door Bergkamp en de aanvaller van Arsenal had daarna nog een enorme kans op de 0-2, maar na rust bogen de Fransen de stand om in 2-1 door goals van Robert Pirès en Patrice Loko. Een paar dagen later zat Jan Rab voor een paar honderd man weer op de bank bij de wedstrijd Huizen-DOVO, uitslag: 1-1.

Benieuwd hoe Fred Grim het vergaat als interim-bondscoach tegen Italië dinsdag…

 

 

Facebook Comments