Lost Ground: de skischans in Cortina D’Ampezzo!

Van Ally Pally tot Maracanã, van Garmisch-Partenkirchen tot de Rod Laver Arena: overal op de wereld wordt aan topsport gedaan. Het ene stadion wordt net iets beter onderhouden dan het andere, sommige sportplekken zijn echter overgegeven aan betonrot en mos. Brothers in Sports licht iedere week een lost ground, een verlaten sportgrond, uit. Deze week is het de skischans van Cortina D’Ampezzo in Italië!

Schansspringen is een sport die bij veel Nederlanders weinig de aandacht trekt. Bij de meeste van ons zal alleen een lampje gaan branden bij de naam Eddie the Eagle. Maar schansspringen is al vanaf het begin van de Winterspelen een olympisch onderdeel. Zo ook tijdens de Spelen van Cortina d’Ampezzo in 1956.

De Finse schansspringer Antti Hyvärinen won in het Italiaanse bergdorpje Cortina d’Ampezzo de gouden medaille bij het schansspringen. Vandaag de dag worden nog steeds skiwedstrijden in dit plaatsje gehouden. Maar schansspringers komen in Cortina niet meer aan hun trekken, terwijl deze historische schans Trampolino Olimpico Italia er nog altijd ligt! Ruim veertigduizend toeschouwers kon de Italia kwijt.

Bron: MaMo Productions 2003
Bron: MaMo Productions 2003

Na de Winterspelen van 1956 is deze schans, die een jaar voor de Spelen werd gerenoveerd, nog een paar keer gebruikt voor wereldbekerwedstrijden. Roger Ruud uit Noorwegen mocht zich in 1985 als laatste winnaar op de Italia kronen.

Bron: Luigi Bez
Bron: Luigi Bez

Bij filmliefhebbers zou er een belletje kunnen gaan rinkelen bij het zien van deze schans. In 1993 was de schans het decor in de voor ons onbekende Italiaanse film Fantozzi in paradiso. Maar in de James Bond-film For Your Eyes Only werd de Italia al twaalf jaar eerder gebruikt als filmlocatie:

In 1990 werd de schans gesloten, omdat het de licentie van de Internationale Ski Federatie verloor. De schans mag zijn oorspronkelijke functie dan wel hebben verloren, tegenwoordig wordt deze locatie door een heel andere tak van sport gebruikt: voetbal!

Bron: Pablo Guzmán Arribas
Bron: Pablo Guzmán Arribas
Facebook Comments