Lost Ground: het WK-stadion van Kaapstad

Van Ally Pally tot Maracanã, van Garmisch-Partenkirchen tot de Rod Laver Arena: overal op de wereld wordt aan topsport gedaan. Het ene stadion wordt net iets beter onderhouden dan het andere, sommige sportplekken zijn echter overgegeven aan betonrot en mos. Brothers in Sports licht iedere week een lost ground, een verlaten sportgrond, uit. Deze week is het de beurt aan het Cape Town Stadium in Zuid-Afrika.

Is dat niet dat stadion waar het Nederlands elftal won van Uruguay? Jawel! Het is een historische voetbalplek voor Nederland, dat in het Cape Town Stadium de finale van het wereldkampioenschap wist te bereiken door met 3-2 te winnen van de Zuid-Amerikanen.

De wedstrijd van de loepzuivere, harde knal van Giovanni van Bronckhorst, de wedstrijd waar Demy de Zeeuw zijn voetbalcarrière verloor, de wedstrijd die Arjen Robben besliste met het hoofd; het gebeurde allemaal in dit Cape Town Stadium.

De Africa Cup of Nations is momenteel in volle gang in Gabon. De groepswedstrijden worden een voor een afgewerkt. Er wordt dus niet gespeeld in alle grote stadions van Zuid-Afrika, die gebouwd werden voor het wereldkampioenschap voetbal.

Na acht wedstrijden tijdens het wereldkampioenschap, waaronder die halve finale, werd het Cape Town Stadium dus maar gelaten voor wat het was. Een spookstadion is het nog net niet, maar het wordt slechts sporadisch gebruikt.

De regering van Kaapstad was er al bang voor, voordat het stadion überhaupt gebouwd werd. Ze stelden voor om het bestaande Newlands Stadium of het Athlone Stadium te gebruiken voor het WK, maar de FIFA wilde daar niet aan geloven omdat dit stadion in een arme wijk ligt.

Dit had het stadion moeten worden.
Het Athlone Stadium.

Nee, er moest een mooi, nieuw stadion komen. Het moest aan de baai liggen met een mooi uitzicht op de Tafelberg en Robbeneiland. Eerlijk is eerlijk, een mooi plaatje is het ook wel:

Dit stadion werd uiteindelijk wel gebruikt op het WK.
Dit stadion werd uiteindelijk wel gebruikt op het WK.

Maar wat zijn de laatste activiteiten in het stadion? Begin 2016 gaf Lionel Richie er voor het laatst een concert – onder meer Coldplay, U2 en One Direction gingen hem voor – en sportwedstrijden worden er ook nauwelijks gespeeld. Zijn die er wel, een wedstrijd van Ajax Cape Town bijvoorbeeld, dan zit er vrijwel geen publiek op de banken.

Het volk in Kaapstad begint zich ook zorgen te maken, omdat het stadion veel geld kost. Naast de bouwkosten van 600 miljoen dollar lijdt het stadion nu vijf miljoen dollar per jaar verlies voor de onderhoudskosten.

Er is al geopperd om van het Cape Town Stadium een gevangenis van te maken of om het simpelweg te slopen, maar aan geen van beide ideeën wordt nog gehoor gegeven. Wat er verder moet gebeuren met het stadion, is aan de stad zelf. Het is een grote, politieke discussie in Kaapstad, die nog lang niet uitgesproken is. Wordt vervolgd…

Facebook Comments