Lost Ground: Het Zuiderparkstadion

Van Ally Pally tot Maracanã, van Garmisch-Partenkirchen tot Wembley: overal op de wereld wordt aan topsport gedaan. Het ene stadion wordt net iets beter onderhouden dan het andere, sommige sportplekken zijn echter overgegeven aan betonrot en mos. Brothers in Sports licht iedere week een lost ground, een verlaten sportgrond, uit. Deze week gaan we naar Den Haag!

Het is alweer elf jaar geleden dat ADO Den Haag verhuisde naar het stadion wat tegenwoordig de naam Cars Jeans Stadion draagt. Hiervoor speelde de club van 1925 tot 2007 in het prachtige, maar roemruchte Zuiderparkstadion. In de jaren dat het stadion gebruikt werd voor de thuiswedstrijden van de Hagenezen zijn er een hoop opmerkelijke dingen gebeurd.

Het stadion werd officieel geopend op 19 oktober 1925. Naast het hoofdveld lagen ook nog twee extra velden. Dit was een ongekende luxe voor een voetbalclub in die tijd. Door de jaren heen is er veel gesleuteld aan het stadion. In 1928 werd bijvoorbeeld de karakteristieke houten hoofdtribune gebouwd. Deze brandde helaas in de nacht van 3 op 4 april 1982 helemaal af. De tribune werd door vandalen in de fik gestoken omdat ze waarschijnlijk niet tevreden waren met de sportieve prestaties van de club. De brandweer kon de tribune niet meer redden. Pas vier jaar later werd de nieuwe betonnen hoofdtribune in gebruik genomen.

De wondergoal van Cruijff

Het zal je misschien verbazen maar ook Johan Cruijff is verbonden aan het stadion in Den Haag. De legendarische nummer veertien scoorde in het Zuiderpark namelijk één van zijn mooiste goals uit zijn carrière. Het doelpunt maakte hij op 2 januari 1972. Ruud Krol werkte die middag de bal van eigen helft weg. Niet wetende dat hij een prachtige assist zou gaan geven. Als de hoge bal net het gras raakt neemt Cruijff de bal op magistrale wijze in één keer mee. De ADO-verdediger Kees Weimar kan alleen maar toekijken hoe Cruijff plotseling meters bij hem vandaan is. Net buiten de zestien werkt de Ajacied de bal met een mooie curve in het doel. De keeper van Den Haag, Ton Thie, kan de bal net niet tegenhouden. Later zal het doelpunt gekozen worden tot hét moment uit de carrière van Johan Cruijff. De Hagenezen verloren de wedstrijd uiteindelijk met 2-1.

De Slag om het Zuiderpark

Helaas staat het Zuiderparkstadion ook bekend om de grimmige sfeer die er vaak hing. De supporters van de club gedroegen zich namelijk niet altijd op de correcte manier. Vaak werden er spreekkoren gezongen en vuurwerk afgestoken. In de jaren 80 nam de haat tussen voetbalclubs steeds meer toe. In het buitenland waren al meerdere keren grote rellen uitgebroken tussen supporters van verschillende voetbalclubs. Het was wachten tot dat het een keer in Nederland zou gaan gebeuren. Op 1 maart 1987 was het raak. De thuiswedstrijd tegen Ajax loopt helemaal uit de hand. Net voordat de wedstrijd van start gaat sluipen drie Hagenezen het vak van de Ajaxsupporters binnen om een spandoek af te pakken. De Ajaxsupporters zijn woedend en slopen alles wat ze op hun pad tegenkomen.

Als de spelers het veld opkomen besluit de scheidsrechter dat er zo niet gespeeld kan worden en probeert samen met de toenmalige Ajaxcoach Johan Cruijff de supporters tot rust te brengen. Na tien minuten wordt er toch nog aan de wedstrijd begonnen. De wedstrijd verloopt redelijk rustig maar uiteindelijk slaat de vlam weer in de pan en zoeken de supporters elkaar weer op. Opnieuw haalt de scheidsrechter de spelers van het veld, maar dit keer komen ze niet meer terug. De mobiele eenheid wordt ingezet om de relschoppers in bedwang te houden. Het was een complete chaos.

Die dag zal de geschiedenis ingaan als de slag om het Zuiderpark. Het waren de eerste grote voetbalrellen in het geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Na de wedstrijd zijn er dan ook een hoop dingen veranderd om rellen te voorkomen. Zo kwamen camera’s te hangen, de staanplaatsen en stoeptegels verdwenen en de hekken om het veld werden vervangen door diepe geulen waar de supporters moeilijk overheen konden springen.

De laatste wedstrijd

De allerlaatste wedstrijd in het Zuiderparkstadion wordt op 22 april 2007 tegen FC Groningen gespeeld. ADO Den Haag is dan al gedegradeerd waardoor er niets meer te halen valt. Alsnog zijn er ruim 8000 emotionele supporters aanwezig. Het beloofd een zeer bijzondere wedstrijd te worden. Net voor het fluitsignaal wordt er een groen geel geverfde kip op het veld gegooid. Als deze is gevangen kunnen ze eindelijk beginnen. Na een kleine twee minuten wordt de wedstrijd echter alweer gestaakt vanwege het gooien van vuurwerk. Pas na een kwartier komen de spelers weer het veld op. Als het uiteindelijk 0-2 staat voor FC Groningen wordt er in de vijftigste minuut opnieuw vuurwerk afgestoken. De scheidsrechter besluit dit keer de wedstrijd officieel te staken. De laatste wedstrijd in het Zuiderparkstadion komt op deze manier treurig aan zijn einde. Gedurende de wedstrijd waren de Haagse supporters allang bezig met het afbreken van het stadion. De reclameborden en de gekleurde stoeltjes gingen allemaal mee naar huis.

Met het slopen van het Zuiderparkstadion is het Nederlandse voetbal een bijzonder stadion kwijtgeraakt. Alleen de originele kassahuisjes zijn mee verhuisd naar het nieuwe stadion.

Facebook Comments