‘Mensen stonden toeterend voor mijn vaders huis na de winnende goal’

Twee nieuwe wedstrijden in de WK-kwalificatiereeks staan weer voor de deur. Te beginnen met Wit-Rusland. Bij Wit-Rusland gaan de gedachtes van Brothers in Sports meteen terug naar 1995, toen Youri Mulder een heldenrol vervulde voor Oranje met zijn winnende goal. Door de 1-0 overwinning hield Nederland kans op het EK 1996 in Engeland, dat uiteindelijk ook gehaald werd.

Bij Youri Mulder, morgen analist bij de NOS, gaan de gedachtes ook terug naar ’95. “Ja natuurlijk. Maar die gaan wel vaker terug naar die dag, hoor. Het is een mooi moment voor mij geweest. Ook mooi voor Oranje, en zeker zo belangrijk”, vertelt hij aan Brothers in Sports.

“Het mooie van het doelpunt tegen Wit-Rusland is dat hij altijd nog voorbijkomt. Dit was ook zo’n wedstrijd waar niemand meer in geloofde. En dan tik je hem toch binnen. Dan ontploft de Kuip echt. Een werkelijk kolkende Kuip, dat heb ík meegemaakt! Ik herinner mij ook nog wel een goal van Peter Houtman. Die torende boven iedereen uit en knikte de bal erin. Op zo’n moment sprong ik thuis van de bank. En dat ik precies dat gevoel bracht bij heel Nederland, is leuk om te beseffen.”

Het doelpunt zelf dan, want dat was een knappe goal. Vallend, met de buitenkant van de schoen in de hoek. Zo makkelijk is dat niet. “Ik weet nog precies wat er op dat moment gebeurde in mijn hoofd, toen ik de bal van Orlando (Trustfull, red.) z’n voeten zag komen. De verdediger reageerde te laat. Het zou een vluchtschot worden, een volley. Bij een volley is het belangrijk dat je de bal goed ziet. Als je om je heen gaat kijken, verlies je contact met de bal en dat krijg je niet meer terug. Ik moest de bal gewoon raken. Richting het doel duwen. Gelukkig stond die keeper aan de grond genageld en ging ‘ie in de hoek. Dan is geluk is ook een grote, bepalende factor.”

We hoefden Mulder niets te vragen over de wedstrijd, hij weet het allemaal nog precies: van wie de assist gaf tot voor wie hij in het veld kwam. “Dat was René Eijkelkamp, met wie ik later trouwens nog heel fijn heb samengewerkt bij Schalke 04. En in de voorbereiding op de wedstrijd viel Kluivert zelfs nog uit en kwam ik erbij. Tijdens Wit-Rusland werd Aaron Winter eruit gestuurd met rood. Ja, ik herinner me het allemaal. Ook dat ik na afloop flink gekust werd door Erica Terpstra. In mijn geruilde Wit-Rusland shirtje.”

Bij vader Mulder ging het er ook gek aan toe. Mensen die langs Jan Mulders huis reden toeterden en toeterden maar, zo blij als men toen was met het doelpunt van Youri. “Ik hoorde dat verhaal deze week pas voor het eerst. Nu hoor ik het nog maar voor de tweede keer. Ik wist dat helemaal niet, want ik dacht altijd dat mijn vader gewoon in het stadion zat. Hij zei dat hij pissig was dat ik niet speelde, dus keek hij maar thuis voor de buis. Na de wedstrijd hoorde hij inderdaad steeds mensen toeteren. Pas na drie keer viel het hem echt op. Turkse toestanden aan de Brediusweg in Bussum, haha!”

Youri Mulder zo blij als een kind na afloop van de wedstrijd Nederland - Wit-Rusland, in zijn geruilde shirt.
Youri Mulder zo blij als een kind na afloop van de wedstrijd Nederland – Wit-Rusland, in zijn geruilde shirt.

Desondanks vraagt Brothers in Sports zich af of Mulder die goal beter niet had kunnen maken. Dan was het Nederlands elftal niet naar het slecht verlopen EK gegaan. “Tegen Zwitserland (0-0) en Engeland (1-4) was het dramatisch.” Maar het waren niet alleen de wedstrijden opzich. Het ‘kabel-incident’ kwam voort uit dat EK en Clarence Seedorf werd aan de publieke schandpaal genageld door Freek de Jonge, nadat hij als enige miste in de penaltyreeks: ‘Wat kon Seedorf nou gebeuren, toen hij van elf meter schoot? Er is leven, er is leven na de dood.’

“Oh, dus door mijn goal krijg ik de schuld van wat er allemaal is gebeurd, haha? Nee, natuurlijk had ik gehoopt dat het allemaal anders zou lopen, maar al met al is het een heel leerzaam EK geweest voor Guus Hiddink. Op het WK in ’98 deed hij het stukken beter, met een betere staf. En tegen Frankrijk, met Zidane bijvoorbeeld, deden we het helemaal niet slecht. Ik zette Seedorf in de extra tijd zelfs nog één op één voor de keeper. Als je die maakt sta je in de halve finale tegen Tsjechië. Dan kom je weer bij het verhaal pech en geluk. Dat ligt heel dichtbij elkaar.”

Met alle roering die er toen heerste, is die tijd misschien wel te vergelijken met de situatie nu bij Oranje. Toch? “Nou, die druk en onrust is buiten. Buiten de kleedkamer en het hotel. Trainer en spelers bereiden zich gewoon voor als altijd. Wij, als journalisten en commentatoren, voeren druk op. Dat moet ook, omdat wij er anders tegenaan kijken. In de groep merk je daar echt weinig van.”

En dus verwacht Mulder gewoon een op en top gemotiveerd Oranje tegen Wit-Rusland. In de Kuip. “Wéér de Kuip, ja. Dat is hartstikke leuk. Het zal moeilijk worden om door een defensieve ploeg te komen, maar ik verwacht dat het goed komt. Of we maar altijd in de Kuip moeten gaan spelen als we deze wedstrijd winnen? Dat niet, maar De Kuip en Nederland horen wel bij elkaar.”

Facebook Comments