Dit moet je zien! – First Team: Juventus (2018)

Voetballiefhebbers, sportliefhebbers en romantici opgelet! Een documentaire waarin Gianluigi Buffon opbiecht vaak te huilen wanneer hij alleen is en waarin je andere Juventussterren in de privésfeer leert kennen, moet tot de verbeelding spreken. De Netflixdocumentaire First Team: Juventus laat niets tot die verbeelding over.  De serie is net uit en het is fantastisch om erin te duiken! Netflix brengt voor het eerst een documentaire in deze vorm uit en de manier waarop doet direct verlangen naar meer.

Het zijn de fantastische beelden, de unieke inkijk in de club en de meeslepende opbouw dat ervoor zorgt dat de drie afleveringen stuk voor stuk boeiend blijven. Tevens is de clubkeuze natuurlijk een goede, want Juventus heeft een rijke historie en presteerde de laatste jaren fantastisch. Twee Champions League-finales in de laatste drie jaar, zes kampioenschappen op rij en in de afgelopen drie jaar werd ook de beker gewonnen. Met name de verloren Champions League finale, het al zes jaar ongenaakbaar zijn en de druk die hoort bij het altijd moeten winnen vervult een belangrijke rol in de documentaire.

De documentaire start in de zomer van 2017 en eindigt op de kerstbijeenkomst in december. Hoewel de competitie uitslagen, de stand in de Serie A en het verloop van de Champions League al bekend is, blijft de serie ontzettend boeiend. Het drieluik volgt de spelers ook buiten trainings- en wedstrijddagen om. Dat gebeurt weliswaar kort, maar het levert een mooie inkijk in hun levens op. Miralem Pjanic haalt zijn zoontje op van school en trapt een balletje in de huiskamer, Claudio Marchisio zie je in zijn keuken een kopje koffie maken en Federico Bernardeschi zie je tokkelen tijdens zijn gitaarles. Ondanks dat het niet heel spannend klínkt, wordt het des te mooier in beeld gebracht en maakt het de documentaire persoonlijk. Je krijgt de kans deze grote voetballers te zien, zoals je ze zelden ziet .

Een speciale rol is er, natuurlijk, voor Gianluigi Buffon. In elke aflevering komt hij nadrukkelijk naar voren en spreekt mooie woorden. Hij geeft toe vaak te huilen als hij alleen is, omdat het volgens hem oplucht en zorgt het ervoor dat je je mens voelt. Huilen over voetbal doet hij nooit, niet om een specifieke nederlaag, maar het kan hem wel raken. Hetgeen dat hem raakt is echter complexer en romantischer.

Het zijn niet alleen de spelers, maar ook legendes van de club die aan het woord komen. Er wordt gesproken met trainer Massimimiliano Allegri, Moreno Torricelli, Alessandro Del Piero en Juventus’ sportief directeur Pavel Nedved. De woorden van de sprekers blijven interessant door de prettige afwisselende opbouw. En ondanks dat de uitslag van de wedstrijden die te zien zijn al bekend is, eindig je bijna op het puntje van de stoel door het passievolle Italiaanse commentaar en de prachtige close-up beelden.

Om deze documentaire in één ruk uit te kijken hoef je geen fan van Juventus te zijn, naderhand ben je het zeker. Het zijn de spelers met allure en klasse die deze serie ijzersterk maken, naast de beelden die schitterend zijn. Minpunten? Ja, natuurlijk, er is vooral één aspect wat gemist wordt: de kleedkamerscènes. Dat is waar de emotie, het verdriet en de euforie het puurst tot uiting komen, maar dat krijgt de kijker helaas niet te zien. En hoewel er zowel mooie als vervelende momenten naar voren komen, heb je zo af en toe het gevoel dat je naar een extra lange reclame over Juventus zit te kijken. De vraag of je dat als kijker storend vindt of dat je dat juist naast je neer kunt leggen en geniet, zal voor iedereen anders zijn.

Toch is deze eerste reeks afleveringen, die later dit jaar nog een laatste vierde deel als vervolg krijgt, een unieke kijkervaring. Het is wachten op de afsluitende aflevering en misschien nog wel meer op de volgende club die de uitdaging durft aan te gaan met Netflix.

Facebook Comments