Phil Taylor

Phil “The Power” Taylor zwaait af

Het einde van het jaar is in zicht en dat kan natuurlijk maar één ding betekenen: darten!! Op 14 december werden de eerste pijlen van het WK darts in het bord gegooid. Natuurlijk hopen wij dat Michael van Gerwen zijn titel kan prolongeren, maar eigenlijk staat het toernooi vooral in het teken van het afscheid van de legendarische darter Phil Taylor. Wanneer de zestienvoudig wereldkampioen zijn laatste pijlen gooit, hangt af van zijn prestaties gedurende het toernooi. Bij wijze van bescheiden afscheidsode aan de grote Phil Taylor hebben wij een aantal bijzondere momenten uit zijn roemrijke carrière op een rijtje gezet.

1. Taylor wint voor het eerst het WK darts

In januari 1990 staan de toen 32-jarige Eric Bristow en de 29-jarige Phil Taylor tegenover elkaar in de dertiende finale van het WK darts van de British Darts Organisation. Die avond verwacht iedereen dat Bristow met zijn zesde wereldtitel naar huis gaat. Hij speelt tenslotte tegen een debutant. De avond loopt echter iets anders. Taylor weet zijn landgenoot namelijk te verslaan met maar liefst 6-1. Een ongekende prestatie! Naast de wereldtitel ontvangt hij ook nog £24,000 aan prijzengeld. Waar voorheen nauwelijks iemand van hem had gehoord is Phil Taylor plotseling een grote naam in de dartwereld.

2. Het begin van een ongekende prestatie

In de begin jaren 90 verliest de dartsport langzaam zijn populariteit. Televisiezenders en sponsoren raakten steeds minder geïnteresseerd in de sport. Een aantal topdarters, waaronder Phil Taylor, vonden dat er iets veranderd moest worden. Ze besloten daarom in 1993 om samen een nieuwe bond op te richten genaamd: de World Darts Council. Later werd de naam nog veranderd in de Professional Darts Corporation. In 1994 volgde het eerste PDC Wereldkampioenschap. Phil Taylor verliest in die finale met 6-1 van Dennis Priestley. Een jaar later trekt hij wel aan het langste eind. Het zou het begin zijn van een ongekende prestatie in de geschiedenis van sport. Van de 23 PDC WK’s die er sindsdien zijn gehouden stond Taylor maar liefst achttien keer in de finale en won hij er 14.  

3. Barney is beter

In 2007 staat Taylor uiteraard opnieuw in de finale van het WK. Dit keer moet hij het opnemen tegen de Nederlander Raymond van Barneveld. Van de dertien WK finales die er op dat moment gehouden zijn heeft The Power er maar liefst elf gewonnen. De finale van 2007 was misschien wel de spannendste ooit in de geschiedenis van het darten. In de beslissende leg van de dertiende en laatste set weet Van Barneveld de dubbel 20 raak te gooien waarmee hij de wedstrijd en £100.000 wint. De grote favoriet verliest voor het eerst sinds 2003 de finale van het WK.

4. Ruzie met Van Barneveld

In 2013 staan Raymond van Barneveld en Phil Taylor opnieuw tegenover elkaar op het WK. Dit keer in de halve-finale. De wedstrijd gaat gelijk op en de heren beginnen zich langzaam maar zeker steeds meer aan elkaar te ergeren. Uiteindelijk weet Taylor de wedstrijd met 6-4 te winnen. Als Barney hem wil feliciteren reageert Taylor daar niet bepaald vriendelijk op.

5. 9-darters

Het allermooiste van de dartsport is misschien wel de 9-darter. Vanwege de hoge moeilijkheidsgraad worden er vaak hoge premies uitgereikt voor het gooien van die bijzondere prestatie. Een 9-darter telt eigenlijk alleen als deze wordt gegooid in een wedstrijd die live op tv wordt uitgezonden. Er komt dan namelijk extra veel druk bij kijken. De legende Phil Taylor heeft er maar liefst elf in zijn carrière gegooid, waaronder twee in één wedstrijd. Wie weet komt er in zijn laatste WK nog wel eentje bij.

6. The Power

The Singapore Slinger, Snake Bite, The Dutch Destroyer en The Wizard, zomaar wat bijnamen van darters die meedoen aan het WK. Natuurlijk heeft Taylor ook zijn eigen bijnaam, The Power. Zijn allereerste bijnaam was The Crafty Power. Deze kreeg Taylor omdat hij opgeleid werd door de darter Bristow die de bijnaam The Crafty Cockney droeg. Vanaf augustus 1995 veranderde dit in The Power door de Sky Sports-manager Peter Judge. Geheel toepasselijk komt hij altijd op met het nummer I’ve Got the Power van Snap!.

 

Facebook Comments