Sergio Ramos kan niet tippen aan Ronald Koeman

Sergio Ramos was vorige week in de Champions League al goud waard met zijn treffer tegen Napoli, en afgelopen zondag scoorde Sergio Ramos wéér een belangrijke goal. In de 82e minuut kopte de verdediger én aanvoerder van Real Madrid de 2-1 binnen tegen Real Betis Sevilla. Het was alweer zijn tiende goal van dit seizoen. Daarmee komt zijn carrièretotaal in alle competities op 82. Een vrijwel ongekend hoog aantal voor een verdediger. Hij is hiermee ook de meest scorende verdediger van deze eeuw. U leest het: van deze eeuw. Want in de vorige eeuw liep er een verdediger rond die nog veel en veel meer scoorde: Ronald Koeman.

Koeman scoort de winnende goal in de EC1-finale tegen Sampdoria in 1992.

De 30-jarige Sergio Ramos heeft tot nu toe 557 wedstrijden in clubverband gespeeld (FC Sevilla en Real Madrid) en scoorde daarin 72 keer. Voor Spanje speelde hij tot nu toe 140 interlands en trof 10 keer het doel. In totaal staat Sergio Ramos dus op 82 doelpunten in 697 wedstrijden. Niet slecht voor een verdediger.

Op sociale media wordt dan ook veel gesproken over ‘unreal’ statistieken voor een centrale verdediger. Maar Brothers in Sports pakt dan graag even de statistieken van Ronald Koeman erbij.

253 goals
Ronald Koeman speelde in zijn carrière totaal 685 officiële wedstrijden voor FC Groningen, Ajax, PSV, FC Barcelona en Feyenoord. In clubverband scoorde hij in totaal 239 keer, een ongekend hoog aantal. In competitieverband 193 maal, voor de verschillende bekertoernooien 46 keer. Daarnaast maakte hij voor Oranje in 78 interland nog 14 goals. Alles bij elkaar opgeteld vond Koeman dus 253 keer het net, in 763 wedstrijden. Gemiddeld maakte Koeman per seizoen bijna 15 doelpunten. Zijn beste seizoen was ’87/’88 toen hij met PSV de Europacup 1 won. Koeman scoorde toen 21 competitietreffers, 4 keer in de KNVB-beker, en één Europese goal.

Nou hoor ik jullie denken: Koeman nam toch altijd de penalty’s, daarom zal hij wel zoveel gescoord hebben. Het klopt inderdaad dat Koeman bij al zijn clubs en bij Oranje de vaste penaltynemer was. Hij nam in zijn carrière in totaal 77 penalty’s. En hij miste slechts 2 keer. Een scoringspercentage van meer dan 96%. De belangrijkste penalty was misschien wel tegen Duitsland in de halve finale van het EK ’88. Koeman scoorde de gelijkmaker waarna Marco van Basten één minuut voor tijd Nederland naar de finale schoot. Maar als je de treffers vanaf de penaltystip van het totaal afhaalt, kom je nog steeds op 178 doelpunten. Ongehoord voor een verdediger.

Koeman scoort de 1-1 tegen West-Duitsland in 1988

Uit al die 253 treffers pakt Brothers in Sports drie legendarische vrije trappen van Ronald Koeman erbij, om nog maar eens te benadrukken hoe belangrijk Koeman was met zijn goals.

Het doelpunt dat hem een legende maakte in Barcelona. 20 mei 1992, Wembley, Europacup 1-finale Sampdoria-FC Barcelona. In de 199e minuut maakte Ronald Koeman de winnende goal waardoor FC Barelona voor het eerst de Europacup 1 won.

Tijdens de kwalificatiewedstrijden voor het WK 1994 tegen Engeland scoorde Koeman in de 61e minuut een bekeken vrije trap in De Kuip. Hiermee kwam Nederland op 1-0, waarna Bergkamp er uiteindelijk 2-0 van maakte. Engeland haakte definitief af voor een plek op het WK in Amerika, Nederland ging wel. Pikant genoeg maakte Ronald Koeman een paar minuten voor zijn goal een overtreding op David Platt (klik hier voor de beelden) waar hij rood voor had moeten krijgen.

In 1994 won FC Barcelona met 5-0 van aartsrivaal Real Madrid. Koeman jaagde keihard de 2-0 erin. Het tekent het belang van Koeman in die jaren voor het Dreamteam van Johan Cruijff. Een verschrikkelijk goede verdediger, maar ook een met heel veel scorend vermogen.

Facebook Comments