Politiek geëngageerd: De vechtersbazen Klytsjko

Het is de dag na het verkiezingsgeweld. Wekenlang stond het nieuws in het teken van Geert, Mark, Alexander en consorten. Je kon geen programma aanzetten of een politicus probeerde je zieltje te winnen. En als je de televisie uitzette bleef het kapsel van Wilders urenlang gebrandmerkt staan in je LED-scherm. Bij Brothers in Sports kunnen we ook niet om de verkiezingsheisa heen, vandaar dat we eens kijken naar een sportbroederschap met politieke inslag.

Het is van alle tijden dat sporters na hun sportcarrière de politiek in gaan, kijk maar naar Erica Terpstra. Van Nederlands zwemkampioene naar hoedjesdragende staatssecretaris. Maar dat twee broers of zussen politiek gedreven zijn, dat is een stuk unieker. De broertjes Vitali en Volodymyr Klytsjko bewijzen dat het kan. Broertjes is misschien een verkeerd gekozen woord, Vitali is twee meter en Volodymyr doet niet veel onder met zijn 1,98 meter. Qua breedte kan, wat betreft onze politieke elite, alleen Emile Roemer zich met hen meten.

Je zou zeggen dat de twee Oekraïners een paar tikken te veel hebben gekregen om nog zinnige woorden uit te kunnen spreken, maar niets blijkt minder waar. Ze hebben allebei een PhD in sportwetenschappen afgerond, dus achter die platgeslagen neuzen werken nog meer dan voldoende hersencellen. Bovendien hebben de twee broers na hun succesvolle carrières meerdere politiek geëngageerde projecten opgestart en gesteund. Ze hebben zelfs hun eigen stichting: de Klitschko Foundation. Deze stichting zet zich in om de dromen van Oekraïense kinderen te verwezenlijken.

Vitali Klytsjko vecht voor kinderdromen.

Klappen in de USSR
Laten we niet vergeten waar ze vandaan komen. De gebroeders Klytsjko begonnen elkaar in de USSR tikken te verkopen. Vitali deed dit net zo lang tot ook Volodymyr er de lol van in zag. Via Duitsland kwamen beide boksers centraal te staan in de bokswereld. Ze werden beide meerdere malen wereldkampioen zwaargewicht. Terugkijkend op hun actieve periode wordt er zelfs gesproken van het Klytsjko-tijdperk (2006-2015).

De gebroeders Klytsjko met een bescheiden aantal wereldtitels.

Burgemeester Klytsjko
Vitali stopte eerder met boksen dan Volodymyr, maar nog voor hij stopte was hij al actief in de politiek. Hij verruilde een verkozen plek in de landelijke politiek voor de positie van burgermeester van Kiev, waar hij tweemaal werd herkozen. Van wereldkampioen klappen verkopen naar burgemeester van de hoofdstad, het kan verkeren. Hij is bovendien lijsttrekker van zijn eigen partij.

Vitali na zijn inauguratie als burgemeester van Kiev in 2014.

Het gaat er in het Oekraïens parlement overigens wel een beetje anders aan toe dan in Nederland. Waar verscheidene politici Geert Wilders waarschijnlijk graag aan de haren de Tweede Kamer uit zouden willen sleuren, kiezen ze meestal toch voor de diplomatieke oplossing.
In Oekraïne laten ze zich soms ook volledig gaan, zoals hier twee jaar geleden:

Vitali was tijdens dit gevecht al burgemeester van Kiev, anders hadden we wel wat meer pakken tegen de vlakte kunnen zien gaan. Het zet je aan het denken: hoe verfrissend zou het zijn om Sybrand Buma zo gebrand te zien dat hij Halbe Zijlstra een muilpeer geeft? Daar moeten we waarschijnlijk nog een paar verkiezingen voor wachten.

Referendum associatieverdrag
Momenteel kent de Oekraïense politiek een donkere periode. De annexatie van de Krim heeft het hele land op z’n kop gezet. De Klytsjko’s zijn vanaf hun eerste politieke moment uitgesproken en kwamen vorig jaar zelfs bij Umberto Tan aan tafel zitten om het Nederlandse volk te overtuigen van de juiste keuze wat betreft het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne.

Ondanks de bevlogen woorden van de gebroeders Klytsjko stemde Nederland onder leiding van niemand minder dan beroepsjengelaar Jan Roos ‘Nee’ tegen het associatieverdrag. Met een opkomst van 32,8 procent werd de kiesdrempel gehaald en was het raadgevend referendum uitgesproken. Nederland stemde als enige land in de EU tegen het associatieverdrag, waardoor de ratificatie van het verdrag nog steeds niet voltooid is.
Hoewel Vitali maar twee keer verloor in zijn carrière (47 gevechten) en Volodymyr maar vier keer (68 gevechten) moet dit een enorme klap zijn geweest. Maar ook in dit gevecht zullen de broeders Klytsjko blijven knokken tot de laatste snik. Voor wie dat niet wilt geloven staan hieronder nog wat hoogtepunten uit de carrières van de legendarische boksbroeders.

‘Dr. Ironfist’ Vitali

‘Dr. Steelhammer’ Volodymyr

Facebook Comments