De vier nieuwe onderdelen op de Olympische Winterspelen

Over 31 dagen beginnen eindelijk de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse PyeongChang. Wij verwachten natuurlijk weer een hoop spektakel op al de bekende onderdelen zoals de 1500 meter schaatsen, de reuzenslalom, het rodelen en ga zo nog maar even door. Gelukkig worden er ook nieuwe onderdelen toegevoegd aan de Winterspelen. Kijk snel welke vier deze editie hun intrede doen.

De massastart

Dit nieuwe schaatsonderdeel op de Spelen werd geïntroduceerd in het seizoen 2011/2012 en is sinds de WK Afstanden van 2015 een officieel onderdeel op de mondiale kampioenschappen. In Zuid-Korea zal voor het eerst om Olympisch goud worden gestreden. De massastart is eigenlijk een verkorte marathon wedstrijd. De schaatsers vertrekken tegelijk met elkaar waardoor er geen onderscheid meer is tussen de binnen- en buitenbaan. Per land doen twee deelnemers mee. In PyeongChang zullen Koen Verweij en Sven Kramer namens Nederland van start gaan. Bij de vrouwen is gekozen voor Annouk van der Weijden en Irene Schouten. Natuurlijk maken onze landgenoten grote kans om met het eerste Olympische goud van de massastart terug te keren naar Nederland.

Curling gemengd dubbel

Ook bij curling staat een nieuwe onderdeel op het programma, namelijk de curling gemengd dubbel. Zoals de naam al zegt bestaat het duo dit keer niet uit twee mannen of twee vrouwen, maar uit een mix. In 2008 werd voor het eerst het wereldkampioenschap voor gemengddubbele landenteams gehouden. Van de tien edities die sindsdien zijn gehouden heeft Zwitserland er maar liefst zes gewonnen. Zij zijn daarom de grote favoriet voor Olympisch goud in Zuid-Korea. Ook Zweden en Hongarije behoren tot de favorieten. In 2010 werd er al een poging gewaagd om dit nieuwe onderdeel op de Spelen te krijgen. Deze werd echter geweigerd door het IOC. Acht jaar later is het eindelijk gelukt.

Alpine skiën team event

Het derde onderdeel dat nieuw is op de Winterspelen is het Alpine skiën team event. In gemengde teams van vier (twee mannen en twee vrouwen) nemen landen het tegen elkaar op in een knock-out systeem. In een ronde komen al de vier teamleden in actie. In de eerste heat nemen twee vrouwen het tegen elkaar op, in de tweede heat twee mannen, in de derde weer twee vrouwen en in de laatste de twee overgebleven mannen. Telkens wordt er een slalom race gehouden die niet langer dan 25 seconden duurt. Elk gewonnen heat levert één punt op en als aan het einde van de vierde heat de stand gelijk is worden de vier tijden bij elkaar opgeteld om te kijken welk team in totaal sneller was. Frankrijk is op dit moment de regerend wereldkampioen. De Franse Baud, Pinturault, Worley en Faivre waren net 0.08 seconden sneller dan hun Slowaakse tegenstanders in de finale van het WK in Zwitserland nadat beide landen twee heats hadden gewonnen. Het onderdeel is ontzettend spectaculair en razend spannend om naar te kijken. Wij kunnen niet wachten!

Snowboard Big Air

Over spectaculair gesproken. Wij zijn super blij dat de Snowboard Big Air is toegevoegd aan de Olympische Spelen. Bij dit fantastische onderdeel razen de snowboarders met een flinke vaart een steile helling af om vervolgens een bizarre sprong uit te voeren. In Zuid-Korea zal gebruik worden gemaakt van een stellage in plaats van een natuurlijke helling. Het voordeel hiervan is dat het publiek nog dichter op de actie zal zitten. Tijdens de kwalificatie krijgen de deelnemers twee pogingen om zoveel mogelijk punten te halen met een sprong. Vervolgens gaan bij de mannen de beste tien door naar de finale en bij de vrouwen de beste zes. In de finale moeten de waaghalzen twee verschillende sprongen uitvoeren waar ze drie pogingen voor krijgen. De jury zal de sprongen beoordelen op de stijl, hoogte en natuurlijk de uitvoering. De regerend wereldkampioen bij de mannen is de Noor Stale Sandbech en bij de vrouwen de Oostenrijkse Anna Gasser. Zij zijn daarom de grote favorieten. Op 22 januari wordt bekend welke snowboarders zich officieel hebben geplaatst. De Nederlandse Cheryl Maas is zo goed als zeker van een startplek. Voor de pas zeventienjarige Nick van der Velden blijft het afwachten.

Met al dit moois op het programma kijken wij ontzettend uit naar de Olympische Spelen in het Zuid-Koreaanse PyeongChang. Laat maar komen!

Facebook Comments