Zo Vader Zo Dochter: Gerrie en Roxane Knetemann

Er zijn tal van voorbeelden te noemen van vaders en zonen die op het hoogste niveau acteerden in de sport. Het is en blijft een interessant fenomeen. Iedere woensdag vergelijkt Brothers in Sports vader en zoon met elkaar. Vandaag maakt de zoon even plaats voor een dochter: Gerrie en Roxane Knetemann.

Deze week is de wielerwereld in Qatar voor het WK. Nederland heeft al veel wereldkampioenen afgeleverd, onder wie Gerrie Knetemann. Hij pakte de regenboogtrui in 1978. Dochter Roxane reed zondag de ploegentijdrit, maar greep helaas naast de prijzen.

Hoe anders was dat voor Gerrie, die de ene na de andere prijs binnensleepte. In zijn eerste jaar als profwielrenner bij de Franse Mercierploeg won hij direct de Amstel Gold Race. Diezelfde klassieker was ook een van de laatste overwinningen uit zijn carrière: in 1985 triomfeerde hij weer.

‘De Kneet’ was niet alleen goed in Nederland, ook in Frankrijk liet hij zijn ware klasse zien. In de Tour de France won hij meerdere etappes, waarvan er twee in het oog springen: de overwinning op de Champs Élysées (1978) en de proloog in 1979, in zijn regenboogtrui. Knetemann was een specialist, hij won in totaal 21 tijdritten en prologen. Niet voor niets was hij de eerste wielrenner die de grens van 50 kilometer per uur doorbrak in een tijdrit.

‘Wielrennen voor vrouwen is hetzelfde als een vegetariër laten werken in een slagerij’

Naast zijn prestaties viel ook zijn markante persoonlijkheid op. Hij gaf namelijk lang niet altijd alles, maar piekte wel wanneer hij moest en wilde. Daarnaast stond Knetemann ook bekend om zijn grappen en mooie uitspraken. ‘Kneetjes’, zo werden zijn quotes ook wel genoemd. En over het vrouwenwielrennen had hij wel een woordje klaar.

“Ik zie het vrouwenwielrennen niet zitten. Vrouwen moeten lief zijn en vooral niet aan wielrennen doen om zo mooi te blijven. De sport is te zwaar en te gevaarlijk voor vrouwen. Ik zie vrouwen liever turnen.”

“Bovendien lijkt het nergens naar als je ze in de bergen ziet aanklooien. Ze staan meer stil dan dat ze fietsen. Bij verlies is het ook altijd zo’n tranendal. Wielrennen voor vrouwen is hetzelfde als een vegetariër laten werken in een slagerij. Zoiets klikt niet. Het is vragen om problemen.”

Het is dan ook frappant te noemen dat dochter Roxane op het zadel van de wielrenfiets ging zitten. Daar doet ze het overigens niet onverdienstelijk, het tijdrittalent heeft ze zeker meegekregen van haar vader. Zo won ze bij de ploegentijdrit op het WK al brons en zilver in 2013 en 2015 met Rabo-Liv.

Andere prijzen won ze bij het baanwielrennen en op de mountainbike. Op de baan werd ze twee keer Nederlands kampioen bij de puntenkoers en twee keer Nederlands kampioen in de koppelkoers. Dit jaar won ze de strandrace Egmond-Pier-Egmond met de mountainbike.

Maar net als haar vader valt ook Roxane op in de media. Ze is niet bang voor gewaagde uitspraken. Op het WK in Qatar werd ploeggenote Anouska Koster bevangen door de hitte en ging ze hard onderuit. Knetemann kon niet anders dan een statement maken: “De UCI heeft hier echt niet over nagedacht. Het slaat nergens op! De hitte, het is gewoon niet te doen en zeker niet in een tijdrit. Het is net een sauna.”

Geen wereldtitel voor Roxane in Qatar, het zal hoe dan ook lastig worden om net als haar vader wereldkampioen te worden. Gerrie Knetemann was een van de beste Nederlandse wielrenners. Hij overleed in 2004 op 53-jarige leeftijd ten gevolge van een hartstilstand. Zijn naam leeft echter nog steeds voort, jaarlijks wordt de Gerrie Knetemann Classic verreden, een toertocht door het Groene Hart, ter ere van de wielerlegende.

Facebook Comments