Zo Vader Zo Zoon: Adrie en Mathieu van der Poel

Er zijn tal van voorbeelden te noemen van vaders en zonen die op het hoogste niveau acteerden in de sport. Het is en blijft een interessant fenomeen. Iedere woensdag vergelijkt Brothers in Sports vader en zoon met elkaar. Deze keer: Adrie en Mathieu van der Poel.

Afgelopen weekeinde won Mathieu van der Poel de Superprestige in Gieten. Ondanks zijn 21 jaar is het zeker niet zijn eerste en grootste overwinning in het veldrijden. Het fietsen is er bij Mathieu met de paplepel ingegoten. Vader Adrie van der Poel heeft namelijk een aardig palmares opgebouwd als fietser.

Het is een echte fietsfamilie, de Van der Poels. Maar het begint al bij de beroemde Franse wielrenner Raymond Poulidor, de schoonvader van Adrie. Poulidor werd driemaal tweede in de Tour de France en voerde in 1964 de wereldranglijst aan, hetzelfde jaar waarin hij de Ronde van Spanje won.

Daarna was het de beurt aan Adrie, die zijn carrière begon in 1981. Hoewel hij zijn grootste successen beleefde op het veld, begon Adrie op de weg. Daar drukte hij ook al zijn stempel op de wedstrijden. In zijn eerste seizoen werd hij bijvoorbeeld tweede in Parijs-Nice en in de Waalse Pijl.

Na de tweede plaatsen bij Parijs-Tours en het WK, boekte Adrie van der Poel in 1985 dan eindelijk zijn eerste grote overwinning: Clásica San Sebastián. Niet lang daarna volgden ook de zeges van Parijs-Brussel en de Ronde van Vlaanderen. Er was een grote wielerheld opgestaan in Nederland.

Later ging Poelidoor zich steeds meer bemoeien met het veldrijden en daar bleek hij veel talent voor te hebben. Een gekke overstap is het natuurlijk niet, nog steeds stappen er veel rijders over van de weg naar het veld en andersom. Of het succes oplevert, is weer een ander verhaal. Adrie behoorde in beide disciplines in ieder geval wel tot de wereldtop.

Bij het veldrijden beleefde vader Van der Poel zijn hoogtijdagen van 1995 tot en met 1997. Het wereldkampioenschap, de wereldbeker en de Superprestige zijn niet zomaar wat overwinningen. Tel daar alle overwinningen op de weg bij op en je hebt een geweldige erelijst. Het leuke is, Adrie denkt dat zijn zoon Mathieu nóg beter wordt dan hijzelf. Zes klassiekeroverwinningen, twee Touretappes en het wereldkampioenschap veldrijden: ga er maar aan staan, Mathieu.

De jongste telg van de Van der Poels blijkt aardig goed met druk om te kunnen gaan, hij lijkt de rust zelve. In tegenstelling overigens tot zijn vader, die altijd betrokken en aanwezig is. Vader Adrie adviseerde zijn zoon bijvoorbeeld om niet mee te doen met het wereldkampioenschap 2015. ‘Mathieu hoorde nog thuis bij de beloften’, zo klonk het. Maar Mathieu was eigenwijs. Hij deed wel mee. Wat heet, met 20 jaar was Mathieu op 1 februari 2015 de jongste wereldkampioen veldrijden ooit.

Verder heeft de jonge Van der Poel al een eindzege van de Superprestige op zak en is al weer goed begonnen aan dit nieuwe jaar. Mathieu werd eerder geteisterd door blessures, maar was in Gieten weer helemaal terug en won de eerste Superprestige van het seizoen.

Mathieu heeft nog een lange weg te gaan om de erelijst van zijn vader te evenaren, maar zijn carrière ziet er veelbelovend uit.

Facebook Comments