Zo Vader Zo Zoon: Cor en Dennis van der Geest

Er zijn tal van voorbeelden te noemen van vaders en zonen die op het hoogste niveau acteerden in de sport. Het is en blijft een interessant fenomeen. Aan de hand van drie vragen vergelijkt Brothers in Sports iedere woensdag vader en zoon met elkaar.

Het NK Judo staat voor de deur. Komend weekend strijden Nederlands beste judoka’s in Almere voor de titel. Tijd dus om een blik te werpen op twee beroemdheden uit de judosport: Cor en Dennis van der Geest.

Wie was de beste?
Over wie de beste was kunnen we duidelijk zijn: Dennis van der Geest. Cor was een goede judoka, maar zijn palmares is lang niet zo groot als die van zijn zoon. Dennis is onder meer tweevoudig Europees kampioen, werd een keer wereldkampioen (2005) en een jaar eerder pakte hij brons in Athene op de Olympische Spelen. Vader Cor schreeuwde zijn zoon naar de overwinning, die zijn tegenstander Seyed Mahmoudreza Miran twintig seconden lang in de houdgreep had.

Wie stond er dan eigenlijk aan de basis van al dit succes? Juist, vader Cor. En niet alleen omdat hij de vader is, maar hij was ook de coach van zijn zoon. Cor werd geroemd om zijn kwaliteiten als coach en benutte deze optimaal. Het is geen uitzondering dat Dennis goed presteerde. Cor haalde ook in zijn andere pupillen Elco van der Geest, Jenny Gal, Guillaume Elmont en Claudia Zwiers het beste naar boven.

Hoewel Cor aan de basis stond van de grote prestaties, was Dennis de betere judoka.

Wie heeft het meest voor de sport betekent?
Dennis maakte faam door vele prijzen te pakken. Hij was een uitstekende judoka en het publiek kon meegenieten hoe hij menig tegenstander op de mat gooide. Wat dat betreft heeft hij een grote rol van betekenis gespeeld.

Voor de buitenwacht heeft Dennis van der Geest dan wel een grote rol gespeeld, maar in de judokasport zelf heeft Cor veel betekend. Hij was niet alleen judoka en coach, maar van 2009 tot 2012 was hij ook directeur van de Judo Bond Nederland.

cor-van-der-geest

Belangrijker was echter zijn idee om in 1970 de judoclub Kenamju over te nemen van Gerhard Schutte. Het bleek een gouden zet. Cor van der Geest leidde bij die club grote judoka’s op en werd zeer succesvol. Voor het eerst in de historie won een Europese club de titel zowel het heren- als het damesteam. Dat gebeurde in 1998. 2004 en 2005 waren ook belangrijke jaren voor Cor, hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en de Europese Judo Unie riep hem uit tot mannencoach van het jaar.

Over wie horen we later nog het meest?
Cor heeft veel betekend voor de sport, maar als coach en directeur sta je nooit echt op de voorgrond. Hoe anders was dat bij Dennis. Wedstrijden van hem werden gefilmd en zelf trad hij ook graag op in de media.

Nog steeds, want van judoka is Dennis een tv-persoonlijkheid geworden. Hij heeft zich bij het jonge publiek onwijs populair gemaakt met de media-optredens en het draaien van plaatjes in diverse houseclubs.

Het lijkt er dan ook op dat de naam van Dennis langer door zal zingen dan die van Cor, omdat Dennis gewoonweg veel populairder is. Al valt er over de betekenis van Cor van der Geest voor de sport niet te twisten.

Facebook Comments