Zo Vader Zo Zoon: Wim en René van der Gijp

Er zijn tal van voorbeelden te noemen van vaders en zonen die op het hoogste niveau acteerden in de sport. Het is en blijft een interessant fenomeen. Aan de hand van drie vragen vergelijkt Brothers in Sports iedere woensdag vader en zoon met elkaar. Deze keer: Wim en René van der Gijp.

‘De wereld volgens Gijp’ gaat momenteel door heel Nederland. Het is inmiddels het tweede boek over René, hij is razend populair. Iedereen kent hem als de leuke analist van VI. Maar hoe waren hij en zijn vader eigenlijk als topvoetballers?


Wie was de beste?

Vader Wim legde de basis van zijn voetbalcarrière in Dordrecht bij Emma. Daar voetbalde hij samen met zijn broers Janus, Freek en Cor. Wim en Cor maakten de meeste indruk van de familie Van der Gijp. Nadat Cor zijn debuut al had gemaakt, werd Wim ook uitgenodigd voor het Nederlands elftal. Hij speelde echter maar één interland. En die ging verloren, tegen Zwitserland.

Wim was speler toen het ‘profvoetbal’ werd geïntroduceerd, wat betekende dat spelers en trainers een vast salaris kregen. Wim liet deze kans niet liggen en verkaste direct naar Sparta Rotterdam. Daar speelde hij maar liefst 150 wedstrijden, scoorde 43 keer en werd landskampioen in ’59.

De 4 bij Emma spelende voetballers Van der Gijp met hun moeder. Vlnr. Wim, moeder, Janus, Cor en Freek
De 4 bij Emma spelende voetballers Van der Gijp met hun moeder. Vlnr. Wim, moeder, Janus, Cor en Freek

Voetbal zit in de familie, want ook René wist het ver te schoppen. Ook hij speelde bij Sparta en ook hij speelde in het Nederlands elftal. Maar René schopte het verder dan zijn vader. Alleen al in Oranje, waar hij in vijftien wedstrijden tot twee doelpunten kwam. Daarnaast kende de voormalig rechtsbuiten een succesvolle periode bij PSV: twee keer de schaal, 43 doelpunten.

René stond niet alleen bekend om zijn voetbalkwaliteiten, maar vooral ook om zijn grappen binnen en buiten het veld. Het maakte hem een stijlvolle voetballer. Als we op de statistieken mogen afgaan, dan was René ook de betere voetballer.

Wie heeft het meeste voor de sport betekent?
Wim maakte deel uit van de generatie voetballers die in het profvoetbal stapten. Dat was een belangrijk moment in het Nederlandse voetbal. Verder speelde Wim van der Gijp echter geen grote rol van betekenis. Wim was gewoon een teamplayer, een harde werker. Hij was geliefd bij spelers en trainers, maar hij zette de voetballerij niet op zijn kop.

Nee, dat was en is aan René wél besteed. Op het voetbalveld haalde hij leuke grappen uit, na zijn voetballoopbaan ging hij verder in de media. René houdt van de media en de media houden van René. Iedere maandag- en vrijdagavond zit hij aan tafel bij Voetbal Inside, om op een eigen, satirische manier zijn voetbalopvattingen te delen.

Over wie horen we later nog het meest?
Wim van der Gijp was een prima voetballer. Hij haalde Oranje en werd landskampioen. Maar een grote naam heeft hij desondanks niet opgebouwd.

René deed dat wel. Niet door zijn voetbalkwaliteiten, maar wel door zijn humor. Bovendien kom je hem vaak tegen op tv, er zijn inmiddels twee boeken over hem geschreven en het publiek kan maar geen genoeg krijgen van de grappige voetbalanalist. René van der Gijp is razend populair, zo beroemd is Wim nooit geweest. Wim zal eerder ‘de vader van’ zijn, dan René ‘de zoon van’.

Als voetballers waren ze beiden goed. Maar door het karakter van René en zijn media-optredens weet Brothers in Sports zeker dat we later meer van René van der Grijp horen, dan van Wim van der Gijp.

Facebook Comments