Zo Vader Zo Zoon: Mart & Tjerk Smeets

Er zijn tal van voorbeelden te noemen van vaders en zonen die op het hoogste niveau acteerden in de sport. Het is en blijft een interessant fenomeen. Aan de hand van drie vragen vergelijkt Brothers in Sports iedere woensdag vader en zoon met elkaar. Deze keer: Mart en Tjerk Smeets.

Mart en Tjerk Smeets doen nu gezamenlijk verslag van het EK Honkbal in Nederland. Als journalist en als analist. Maar hoe waren zij eigenlijk als sporters?

Wie was de beste?
Het is natuurlijk lastig om twee totaal verschillende sporten met elkaar te vergelijken. Mart was een betere basketballer, Tjerk de betere honkballer. Als je echter de prestaties van Mart en Tjerk naast elkaar zou leggen, dan kun je daar wel het en ander uit afleiden.

Te beginnen bij Mart, hij speelde basketbal bij het Haarlemse Levi’s Flamingo’s. Hij maakte deel uit van het team dat in de jaren zeventig zijn hoogtijdagen beleefde. Met Gerhard Schreur en Bill Moore in de selectie, tilden de Flamingo’s het basketbal in Nederland naar een hoger niveau. Marts aandeel was in die tijd echter niet groot, omdat Moore Smeets tussen 1969 en 1971 uit de basis verdrong.

Levi's Flamingo's, met Mart Smeets in mitella
Levi’s Flamingo’s Haarlem, met Mart Smeets in mitella

Bovendien heeft de latere sportjournalist nooit een officiële wedstrijd gespeeld voor het Nederlands team. Hij wilde naar de Olympische Spelen van 1972, maar hij moest het doen met zes oefenwedstrijden. Een half jaar voordat de Spelen begonnen, was het eigenlijk klaar met de basketbalcarrière van Mart Smeets. Door een ongeluk met de brommer werd Mart nooit meer de oude, goede basketballer.

Hoewel Mart in de top van de Nederlandse basketbalcompetitie heeft meegedraaid, heeft Tjerk de grootste successen beleefd in het honkbal. Hij stond op de Olympische Spelen in 2008, hij werd uitgeroepen tot de Meest Waardevolle Speler van de Nederlandse honkbalcompetitie in 2006. Maar zijn grootste succes als clubspeler was misschien wel in 2008. Hij won de Europacup met Kinheim, nadat Smeets in de finale het beslissende punt binnen sloeg. Hij was sowieso succesvol met het Haarlemse Kinheim. In 2007 werd de achtervanger met die club Nederlands én Europees kampioen. In datzelfde jaar werd hij ook met het Nederlands team Europees kampioen.

Tjerk Smeets als hitting coach bij het Nederlands honkbalteam
Tjerk Smeets als hitting coach bij het Nederlands honkbalteam

Als we mogen afgaan op de gewonnen prijzen, dan is Tjerk de beste sporter geweest. Al moest Mart vroeg noodgedwongen stoppen.

Wie heeft het meest betekend voor de sport?

Ondanks de korte basketbalcarrière van Mart Smeets, is hij wel heel belangrijk geweest voor de sport. Als gezegd maakte hij deel uit van de fameuze selectie van de Levi’s Flamingo’s begin jaren zeventig, die het basketbal op de kaart zette. Maar ook na zijn ongeluk liet hij het basketbal nooit los. Hij schreef en praatte over de sport. Hij bracht de NBA, de Amerikaanse basketbalcompetitie, dichterbij Nederland. Nog steeds geeft hij commentaar over ’s werelds beste competitie.

Tjerk was een goede Nederlandse honkballer, maar hij was eerder een ‘passant’ dan dat hij de sport echt naar zijn hand zette. Hij heeft successen behaald, maar Nederland is anderzijds altijd al een sterke honkbalnatie geweest. En dat is het nog steeds, ook zonder Tjerk lijken de Nederlandse honkballers af te stevenen op de Europese titel.

Over wie horen we later nog het meest?

Natuurlijk is Tjerk Smeets een grote naam in het Nederlandse honkbal. Laat daar geen misverstand over bestaan. Maar in vergelijking met Mart is Tjerk redelijk anoniem. Hij werd bekend door zijn honkbalprestaties, terwijl Mart door heel Nederland, iedere dag te zien was bij NOS Studio Sport. Het zal voor Tjerk dan ook lastig zijn geweest om niet gezien te worden als ‘de zoon van…’. Want Mart Smeets heeft niet voor niets de bijnaam De Mart. Mart Smeets is dé sportjournalist van Nederland. Iedereen kent hem, en zal hem niet snel vergeten.

Facebook Comments